Procedura de acordare a ajutoarelor de urgență pentru familiile afectate de inundații

Echipele de specialiști desemnate prin Ordinul Prefectului au finalizat etapele de constatare și evaluare a pagubelor produse de inundațiile devastatoare în județul Gorj. Comisia formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean în Construcții, Sistemului de Gospodărire a Apelor și Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a realizat activități ample de teren pentru a identifica nevoile familiilor afectate.

Pe baza proceselor verbale întocmite de comisie privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite în anul 2023, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj a întocmit borderourile cu sumele propuse ca despăgubire individuală. Acestea vor fi înaintate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru aprobare, asigurându-se astfel că sprijinul ajunge la cei aflați în nevoie.

La nivelul judeţului Gorj, au fost identificate 54 de case afectate. Acetea sunt localizate în Aninoasa, Bolboşi, Cruşeţ, Stejari, Turburea, Turceni, Ţicleni şi Ţânţăreni. 

Cele mai mari pagube s-au localizat la Cruşeţ.

Suma totală propusă cu titlu de ajutor de urgenţă este de 128.000 de lei.

Sumele acordate sunt stabilite după gradul de afectare a locuinței, stabilit de comisie. Pentru gospodăriile afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv 50% se oferă 4.500 de lei, iar pentru gospodăriile afectate în proporție de până la 25%, exclusiv, se oferă 2.500 de lei. Pentru afectarea bunurilor de folosinţă îndelungată se oferă 1.500 lei.

Plata ajutoarelor de urgență se va realiza prin două modalități: mandat poștal și transfer bancar. Persoanele beneficiare pot opta pentru una dintre aceste metode de plată și vor completa o declarație pe propria răspundere, în care își exprimă opțiunea pentru plata prin cont bancar.


 

Vizualizări: 483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: