Viața într-un sac cu haine și medicamente. Ce s-a întâmplat cu bătrânii evacuați din căminul clandestin din Târgu Jiu!
De afară, părea o casă de locuit. În realitate, în casa unde au descins autoritățile, miercuri, erau cazați 27 de vârstnici de mai bine de un an. Nimeni nu știa până azi, oficial, ca acolo funcționează un cămin de bătrâni. Iar acest lucru se întâmpla de mai bine de un an. Deznodământul? S-a închis centrul până la intrarea în legalitate. Marele dezavantaj al deciziei? Victimele colaterale. Adică bunicii cărați cu tărgile si trambalați la spitalele din Târgu Jiu, Novaci sau Târgu-Cărbunești. Cine a avut rude aproape, s-a întors acasă, dar nu se știe cine va avea grijă de ei.
Restul rămân în spital până când statul va găsi un loc pentru ei în alte cămine. Pentru câțiva dintre ei s-au găsit, dar demersurile sunt greoaie mai ales dacă ținem cont ca toate azilele din Gorj sunt pline. Si nu de azi, de ieri. Dintotdeauna.
Același administrator care deține acest cămin situat pe strada Șișești mai are două centre și a mutat oamenii în această casă pentru că n-a mai primit o autorizație de la ISU pentru un alt centru. Bătrânii nu s-au plâns că n-ar fi îngrijiți bine, dar au suferit de cald, spune directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, care a descris condițiile ca fiind "inumane". "Condițiile, in general, sunt cât de cât, dar acolo, mi se pare inuman să bagi acesti oamnei. La mansardă, este o temperatura insuportabilă, un pacient a cerut aer. Pe scări abia am urcat eu cu domnul doctor. Ei, nu știu, pe brațe probabil pe cei imobilizați. Scările, la fel, alta problemă. Nu știu cum se descurcau. Cât privește personalul, noi am găsit două persoane. Nu am stiut ce sunt, asistente, infirmiere. Cei de la AJPIS o să le ia declarații. Iarăși mâncarea nu știm de unde vine. Nimic", a declarat directorul DSP Gorj.
Oficial, nimeni n-a știut. În realitate...
Surprinzător, acesta a mai explicat că nu știa de existența acestui centru social până miercuri. E curios cum s-a întâmplat asta pentru că cei 27 de bătrâni au fost mutați, după cum a spus administratorul, de la un alt azil care aparține aceleiași persoane. Or, dacă a mai fost verificat azilul de unde oamenii au fost mutati, cum nu s-a întrebat nimeni unde au ajuns acești oameni?
Nici DSP, nici OPC, nici AJPIS n-au avut vreun răspuns când au fost întrebați de jurnaliști.
Reprezentanții centrului spun că pregateau documentele pentru autorizare, dar autoritățile declară că n-au primit nimic în acest sens. Maria Roșu, administratorul centrului, a declarat că actele se "mișcă" greu. "Avem acte. Le așteptăm de la proiectant, arhitect, se mișcă foarte greu. Avem angajați, avem 8 angajați. Avem medic, asistenți sociali, psiholog, condiții bune", a spus Maria Roșu.
Mulți dintre bătrâni nu au fost luați acasa. Nu are cine să aibă grijă de ei. Familiile nu pot sau sunt in străinătate. Toate rudele au fost sunate miercuri să vină să ia bunicii acasă. Nu au avut toți norocul acesta.
Plângând, o fiică ne-a mărturisit că își va lua mama bolnavă din centru. Dar nu știe cum o va îngriji acasa. "Am venit la mama. Nu știam că nu au autorizație. Acum am aflat. Noi avem contracte. Plătim 2.400 de lei pe lună. Știu ca era bine îngrijită mama. Veneam la ea și la două zile și n-au fost probleme niciodată, nu mi-a spus că ar fi ceva rău aici", a spus o femeie.
Alți bunici au fost luați cu tărgile și duși la spitale ori la alte centre. Lângă fiecare bătrân, un sac cu haine si medicamente, imagini care ar rupe sufletul si unui străin. " S-a dispus măsura suspendării activității acestui centru și toate persoanele din centru să fie relocate. Așa cum era firesc și moral, toți aparținătorii persoanelor aflate în centru au fost contactați pentru a-și exprima acordul de relocare sau pentru a-i prelua dumnealor. Pentru transportul persoanelor ISU Gorj a intervenit cu 12 mijloace de intervenție (7 ambulanțe SMURD, o autospecială pentru transport victime multiple și 4 autospeciale de intervenție și comandă), 30 de subofițeri și 10 ofițeri. În primă fază, toti bătrânii au fost evaluați medical de către personal medical adus la fața locului, stabilindu-se, în functie de gravitatea afecțiunilor pe care le au, locațiile de relocare", a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Cei 27 de bătrâni beneficiari ai centrului au fost relocați astfel:
- 7 au fost preluați de aparținători;
- 7 au fost relocați la Centrul de bătrâni Preajba din municipiul Tg-Jiu;
- 13 au fost transportați la spital (4 Spitalul din Tg-Jiu, 7 Spitalul din Novaci, 1 Spitalul din Rovinari și 1 Spitalul din Tg-Cărbunești).
Pentru persoanele transportate la spital sau la Centrul de bătrâni Preajba, ISU Gorj a luat legătura cu aparținătorii și, fie s-au prezentat la fața locului și i-au însoțit pe bătrâni, fie au fost informați despre locația în care au fost transportați bătrânii.