Primul spital din Gorj autorizat pentru tratament la domiciliu
Conducerile spitalelor din Gorj au găsit o portiţă prin care să reducă numărul de pacienţi internaţi, dar şi să aducă bani în plus la bugetul unităţii. Este vorba de serviciul de îngrijire la domiciliu pentru care două spitale din judeţ au solicitat până acum avizul Ministerului Sănătăţii în acest sens.
Spitalul din Târgu Cărbuneşti a primit deja acceptul Ministerului Sănătăţii pentru a efectua îngrijiri la domiciliu. Şase medici şi 12 asistenţi vor oferi astfel de servicii pacienţilor, în funcţie de solicitări. “A fost aprobat pentru că este spital de urgenţă şi în structura acestui departament de îngrijiri medicale la domiciliu am prevăzut câţiva doctori şi câţiva asistenţi. Am şi o să mai am încă o maşină care în funcţie de solicitări va merge la domiciliul pacienţilor care necesită astfel de îngrijiri. În contractul cu Casa se va obţine o sumă de bani. Practic putem atrage şi mai mulţi bani pentru spital, dar şi beneficiem de medici care pot şi vor să facă acest lucru. O facem în primul rând pentru a reduce mult spitalizarea anumitor pacienţi de exemplu, unul care are o arsură sau o fractură, pentru a reduce zilele de spitalizare, venim şi în favoarea pacientului ca să nu mai stea în spital şi a spitalului pentru a nu mai cheltui bani cu zilele pe care le stă sau e obligat să le stea în spital pentru a-i da îngrijiri”, a declarat Constantin Târziu, directorul Spitalului din Târgu Cărbuneşti.
Demersuri pentru aprobarea serviciului
Şi conducerea Spitalului Orăşenesc din Rovinari a făcut demersuri pentru a putea oferi pacienţilor servicii de îngrijire la domiciliu. “Vreau să obţin şi îngrijiri la domiciliu. Am fost la Bucureşti, am depus dosarul pentru îngrijiri şi trebuie să obţin în continuare diverse acte să completez dosarul. După obţinerea avizului de la minister şi al Sanepidului urmează acreditarea acestei forme, acestei extinderi pentru contractul cu Casa de Asigurări. Un medic şi un echipaj vor oferi aceste servicii, noi avem o ambulanţă de tip A luată demult de la Ambulanţa Gorj, pe care am recondiţionat-o acum câteva săptămâni şi o vom folosi în acest sens. Se conduce simplu, cu permis categoria B, nu ne trebuie şofer special. Poate să conducă şi doctorul dacă vrea”, a spus Robert Calotescu, directorul Spitalului Orăşenesc din Rovinari.
În prezent, doar câteva spitale din ţară oferă servicii de îngrijire la domiciliu.