Comuna Cruşeţ va produce energie din paie şi crengi
Prima centrală pe bază de biomasă din județul Gorj va fi construită la Crușeț. Autoritățile locale au aprobat în ședința de Consiliul Local construirea unei astfel de centrale, dar și a unei centrale fotovoltaice. Acum se lucrează la proiecte, iar cele două investiții vor fi realizate cu fonduri europene. Primăria Crușeț va cheltui bani numai pentru proiecte și pentru studiile de fezabilitate. Cele două centrale vor asigura energia electrică la instituțiile publice din Crușet, dar și la iluminatul stradal și în felul acesta lunar se vor economisi aproximativ 200 de milioane de lei vechi la bugetul local.
Autoritățile locale din comuna Crușeț lucrează în acest moment la două proiecte mari cu finanțare europeană pentru construirea a două centrale care să producă energie electrică. Este vorba de o centrală fotovoltaică și de o centrală pe biomasă, care vor fi construite pe raza comunei Crușeț. În momentul în care acestea vor deveni funcționale, primăria Crușeț va economisi lunar aproximativ 200 de milioane de lei vechi la bugetul local, bani care acum sunt dați pentru facturile de electricitate.
Cele două centrale vor asigura energia electrică pentru instituțiile publice din comună. Centrala fotovoltaică va asigura iluminatul public stradal și va fi dotată cu led-uri. „Am aprobat în ședință de consiliul local construirea a două centrale pe raza comunei Crușeț. Este vorba de o centrală fotovoltaică, mult mai performantă decât panourile solare, cu o putere de un megawatt oră. Lucrăm la proiect și la studiu de fezabilitate. Consultantul a venit în teren să facem amplasarea, unde va fi această centrală. O facilitate pe care o acordă este aceea că iluminatul stradal va fi dotat cu led-uri alimentate cu energie electrică obținută cu titlu gratuit de la centrala fotovoltaică”, a precizat primarul Viorel Drăgușin.
Energie pentru instituții, etanol pentru fermieri
O noutate pentru județul Gorj este centrala pe biomasă care va fi realizată la Crușeț și care este printre primele din țară. „A două centrală este o centrală pe biomasă, respectiv paiele din gospodăriile cetățenilor, capacitatea este de 30 de mii de tone de paie. Această centrală produce energie electrică, etanol folosit foarte mult în agricultură, pentru că știm că directiva U.E. este sistarea subvenției pentru motorină și produce și bio gaz folosit în industria băuturilor alcoolice. Pe lângă paie se utilizează și resturi, chiar crengi din pădure și resturile vegetale din gospodăriile cetățenilor. Este foarte ecologică, iar energia electrică e rezultată din aburi. Centrala este pentru producerea de etanol, și energie electrică pe bază de biomasă, iar energia va fi pompată în sistem, iar etanolul va fi vândut agricultorilor. Investiția se face prin Programul Axa 4 prioritară. Această centrală este printre primele din țară”, a mai spus Viorel Drăgușin.