Primarul din Peştişani: Trebuie să dispară politica din învăţământ

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat astăzi la Târgu Jiu, mai exact la Universitatea "Constantin Brâncuşi",  prima dezbatere din cea de-a doua serie Pactul Pentru Tineri. Scopul acestei dezbateri este prevenirea abandonului școlar, iar la eveniment au lua parte mai mulţi reprezentaţi ai ministerelor implicate, Natalia Intotero, Ministrul Familiei, dar şi preşedintele CJ Gorj, primarul municipiului Târgu Jiu şi şefa ISJ Gorj.

Pentru a reduce situaţia elevilor care părăsesc sistemul de învăţământ, Luminiţa Popescu, rector al UCB, a venit cu o provocare pe care autorităţile au acceptat-o: crearea unui proiect local de reducere a abandonului școlar. Acest proiect presupune implicarea UCB, ISJ Gorj, CJ Gorj, alături de toţi primarii din judeţ şi Primăria Municipiului Târgu Jiu.

Cel care a pus punctul pe i în cadrul acestei dezabateri a fost primarul comunei Peştişani, Cosmin Pigui. Acesta spune că problemele din învăţământ vor fi rezolvate atunci când nu vor mai fi amestecate influenţele politice.

"Vom investi 6 milioane de lei la Liceul Thenologic din Peştişani. Asistenţii sociali pot să ajute foarte mult la reducerea abandonului şcolar, ei se duc la familii, ei discută cu părinţii, ajută cadrele didactice, diriginţii, directorii. La Peştişani am trei asistenţi comunitari. Pe lângă cei trei, avem la unitatea de învăţământ şi două cabinete medicale cu medic stomatolog şi medic generalist şi trei asistenţi medicali. Fiecare elev de la Peştişani are dosarul lui. Suntem singura primărie de comună care are licenţă de servicii sociale. Vrei să aduci copilul la şcoală? Dă-i o masă caldă, nu corn şi lapte. Trebuie să ai o licenţă, să fii calificat cumva ca sa poţi să le oferi copiilor. Primăria să poată să acceseze ceva. Nu există nicio finanţare, pe nicio axă, pentru aşa ceva. Vreau să dau mâncare caldă tuturor copiilor. Nu poţi să faci discrepanţă. În ceea ce priveşte proiectul pilot, eu nu am văzut niciun criteriu de selecţie pentru cei care trebuie să le dea mâncare. Chiar dacă e un proiect pilot, a fost un concurs pentru a selecta cine primeşte mâncare şi cine nu? Departajarea asta s-a făcut ţindând cont de criterii politice. Trebuie să dispară politica din învăţământ şi din educaţie daca vrem să facem treabă. Să dispară directorii puşi pe criterii politice", a transmis edilul, urmat de un ropot de aplauze din partea celor prezenţi.

Vizualizări: 2,383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: