Primăriile din Gorj riscă să piardă banii de cadastru
Doar patru primării din Gorj au contractat firme pentru cadastru, asta în condiţiile în termenul expiră în decembrie. Primarii spun că nu reuşesc să găsească firme de cadastru din cauză că suma de 60 de lei/imobil, finanţată de stat, este prea mică. Pentru anul 2016, suma alocată realizării lucrărilor de înregistrare sistematică în judeţul Gorj este de 8,5 milioane de lei. Potrivit conducerii Oficiului de Cadastru Gorj, banii vor fi returnaţi în condiţiile în care nu vor fi decontaţi până la sfârşitul lunii decembrie.
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj a încheiat contracte de finanţare cu 52 de primării, din cele 63 de comune declarate eligibile. Cu toate acestea, până în prezent, s-au demarat lucrări de cadastrare gratuită doar pentru locuitorii a patru comune. „Sunt 52 de primării care au încheiat contracte de finanţare, din 63 de unităţi administrative eligibile. Dintre acestea, patru au făcut contracte de prestări servicii cu persoane juridice sau fizice autorizate pentru cadastru. Este vorba despre: Căpreni, Teleşti, Bumbeşti Piţic şi Cruşeţ”, a declarat Marius Mănescu, directorul OCPI Gorj. În condiţiile în care termenul pentru contractarea firmelor de cadastru este în întârziere, primarii spun că suma acordată de stat este prea mică. „Nu am găsit firmă de cadastru pentru că nu vor să lucreze pe aceşti bani. Spun că e multă muncă şi bani puţini. Am contactat mai multe firme din Gorj, dar n-am reuşit să-i convingem. Există riscul să pierdem banii”, a declarat Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu. Într-o situaţie similară se află şi comuna Roşia de Amaradia. „Nu găsim firmă pentru cadastru, nu vrea nimeni să vină, pentru că preţul e foarte mic. Am ridicat această problemă şi la OCPI. Cadastriştii sunt învăţaţi să ia de 10 ori mai mult. În momentul în care merg în teren şi cadastrează la cineva, vine şi vecinul, dintr-odată găseşte 7-8 solicitanţi la un loc şi le convine”, spune primarul Liviu Cotojman. Şi edilul local de la Crasna se confruntă cu aceeaşi problemă. „Vrem să demarăm programul de cadastrare gratuită pentru locuitorii din Crasna, dar nu găsim firme de cadastru. Sunt doar şase firme în Gorj, dar nu le convine preţul. Fiind foarte mare, comuna noastră este fărâmiţată, iar cadastriştii spun că e multă muncă şi bani puţini”, a declarat Aurel Vamvu.
OCPI: Preţul nu a fost inventat de cineva
Marius Mănescu, directorul OCPI Gorj, susţine că preţul de 60 de lei/imobil este cel impus de piaţă. „Preţul de 60 de lei/imobil nu a fost inventat de cineva. De vreo patru ani se desfăşoară, în România, un proiect-pilot, finanţat de Banca Mondială, în 19 judeţe şi vreo 50 de Unităţi Administrativ-Teritoriale, Gorjul n-a făcut parte din acest proiect, iar preţul a fost luat de pe piaţa liberă unde s-a licitat, iar acolo media pe imobil a fost sub 60 de lei”, a declarat Marius Mănescu. Potrivit conducerii OCPI Gorj, două primării din Gorj au ales varianta cofinanţării pentru ca localnicii să poată beneficia de cadastru gratuit. „Există şi varianta de cofinanţare şi probabil asta vor unii primari, nu ştiu de ce. Vor să realizeze cadastru din banii bugetului local, iar ANCPI, în momentul în care se recepţionează fiecare sector, va cofinanţa cu maxim 60 de lei/imobil recepţionat”, spune Mănescu.
Cofinanţare de la primării
Primăriile care au demarat acţiunea de cadastrare cu banii din bugetul local sunt Turceni şi Turcineşti. „Turceni e una din unităţile administrativ-teritoriale, alături de Turcineşti, care a optat pentru varianta de cofinanţare, adică au făcut achiziţie pe bugetul lor, iar acolo preţul pe hectar, cu care au adjudecat prestatorul este de 94 de lei/hectar, adică mult mai mult decât ceea ce oferă, prin finanţare, ANCPI de 60 de lei/imobil”, spune Mănescu. Directorul OCPI Gorj consideră că trebuie să existe interes din partea primarilor. „Până acum se spunea că nu sunt bani pentru înscrierea imobilelor în Cartea Funciară. Acum când statul finanţează aceste lucrări, neţinând cont de culoare politică, apare altceva. Am vorbit cu colegii mei din Dolj, iar acolo peste 40 de UAT-uri au încheiat contracte de prestări servicii. E dorinţa de a vrea să faci ceva şi a nu vrea”, spune Mănescu.
LUCRĂRI
Comuna Căpreni se află printre cele patru localităţi care au contractat firmă de cadastru, iar aici deja au început lucrările. „La Căpreni, deja se lucrează la cadastru. Am contractat o firmă din Timişoara, care deja a şi început treaba, avem 2.250 de imobile. Firma respectivă cunoaşte comuna pentru că a mai făcut nişte lucrări de cadastru pentru Petrom”, a declarat primarul Emil Cătănoiu.
REZOLVARE
Primarul comunei Roşia de Amaradia consideră că cei de la OCPI Gorj ar trebui să rezolve problema. „Există riscul să pierdem banii, tot cei de la Oficiul Cadastru trebuie să medieze această problemă, să organizeze o şedinţă cu toţi autorizaţii să le explice ce beneficii au, să le explice că birocraţia nu-i împiedică să efectueze serviciul de cadastrare”, a declarat Liviu Cotojman.