Pîrvulescu, contestat de Condescu! Condescu mai este liderul nostru?
Revoltă în Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), supremaţia în organizaţie fiind şi acum, după alegeri, disputată de Marin Condescu, fostul preşedinte, şi Dan Pîrvulescu, actual preşedinte. Motivele disputei sunt decizii luate în cadrul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO). Cinci lideri sindicali au contestat alegerile de la USMO, unul dintre aceştia fiind Marin Condescu. Mai este Condescu preşedintele nostru, se întreabă un sindicalist din FNME.
USMO va intra în dizolvare, iar pe 2 septembrie a fost aleasă o echipă formată din 3 persoane, Dan Pîrvulescu, Cristian Lădaru şi Gheorghe Etăgan, pentru a face aceste demersuri. Marin Condescu, Constantin, Corneliu Gârjoabă, Rafael Ciorăscu şi Ilie Păunescu au contestat decizia luată la USMO. La şedinţă au fost şi certuri, fiind prezent şi fostul preşedinte Marin Condescu, dar nu a candidat pentru vreo funcţie. Au fost organizaţii care nu au votat noua structură de conducere, motivând că nu s-a respectat statutul, care prevedea mai mulţi vicepreşedinţi. Un alt motiv a fost alegerea lui Gheorghe Etăgan, pensionat din CE Oltenia, şi care a fost acuzat că a păgubit USMO pentru a-l ajuta pe Laurenţiu Ciurel, făcând o evaluarea favorabilă a acţiunilor la Hotel Mina. În realitate, a fost un conflict pentru putere, Dan Pîrvulescu declarând ulterior că el vrea să facă „sindicalism“, dar fără Marin Condescu.
Contestat de cinci lideri
Războiul se dă şi pe Facebook. Pe contul sindicatului Roşia, administrat de Cristian Lădaru, a apărut informaţia că aceştia au contestat deciziile luate la USMO. Contestatarii sunt prezentaţi astfel: Marin Condescu, demisionar în data de 8 februarie 2014, Rafael Ciorăscu, „președintele Sindicatului Liber 1 Decembrie 1918, cariera Husnicioara, sindicat fără membri de sindicat declarați in prezent“, Ilie Păunescu, „președintele Sindicatului Miner Berbesti, sindicat fără membri de sindicat declarați in prezent“, carieră ce nu mai face parte din CEO, Corneliu Gârjoabă, „președintele Sindicatului Liber al Salariaților din CEO, sindicat cu 100 de membri de sindicat, pensionabil de 3 ani“ şi Constantin Mitrescu președintele Sindicatului Energia Rovinari. „Regretabil este faptul că aceste persoane nu au înțeles ca mișcarea sindicală este în interesul salariaților si nu in interesul lor“, constată Lădaru.
La această postare au apărut şi comentarii. Mitrescu încearcă să explice demersul său: „Când constat ca ceva nu este tocmai legal intr-o decizie colectiva majoritara, nu mă supun orbeşte acelei decizii şi încerc să-mi exprim punctul de vedere in fata oricărei instituţii, de la sindicat,uniune, federaţie si pana la justiţie. Asta ca sa nu fiu chemat ulterior pentru explicaţii pe care nu le pot susţine în faţa instanţei“. El a primit şi răspuns: „Daca Uniunea nu era legată de Pandurii, domnule Mitrescu, nici nu-l mai interesa pe Condescu să revină președinte la USMO, cum nu l-a interesat de salariaţii CE Oltenia de foarte mulţi ani. Aţi fost in acel birou când a spus cu guriţa lui ca el vrea funcţia să-şi recupereze cei peste 1 milion de euro de la echipa Pandurii“. Corneliu Gîrjoabă spune că alegerile nu au fost corecte. El invocă faptul că nu a fost invitat oficial, că nu s-au dat materiale din timp şi că au fost aleşi mai mulţi vicepreşedinţi. „A fost pentru funcţii, pe care le-au promit toţi din aceeaşi zonă“, a spus Gârjoabă.
Condescu trebuie să răspundă
Un punct de vedere pertinent, la care liderii FNME ar trebui să răspundă este cel al lui Manu Tomescu. El a îndrăznit să spună că de fapt lupta este între grupul lui Pîrvulescu şi cel al lui Marin Condescu. „Lămuriți-mă și pe mine, suntem sau nu mai suntem oamenii lui Condescu? Sau domnul Condescu mai este sau nu mai este președintele nostru? De ce domnul Condescu nu ne spune clar, dacă mai vrea sau nu mai vrea să facă muncă sindicală!? Dacă mai vrea, de ce nu își asumă asta și de ce nu iese la luptă!? Sau dacă nu mai vrea să facă muncă sindicală, de ce nu ne lasă în pace !? Să părăsească scena intr-un mod normal și onorabil, și va avea respectul nostru! Pentru că v-am mai spus, pe noi nu ne întreabă oamenii de USMO, de Pandurii, de patrimoniu, de nu știu ce acțiuni sau nu știu ce mașini! Pe noi ne întreabă oamenii de drepturi, de venituri și de siguranța locului lor de muncă“, a scris acesta pe Facebook.