REPORTAJ: Falsele autorizaţii la şcoli se întorc împotriva autorităţilor
Situaţie tipic românească într-o şcoală din Gorj, unde primăria a cerut bani pentru modernizarea toaletei, dar răspunsul a fost negativ deoarece doar unităţile fără autorizaţii sanitare primesc bani. La fiecare început de an sunt probleme cu întrunirea condiţiilor pentru a primi autorizaţie de funcţionare, dar la final aproape toate şcolile primesc avizul. Practica din ultimii ani, când şcolile primesc autorizaţia deşi au WC în fundul curţii, se întoarce acum împotriva autorităţilor.
O toaletă ridicată în urmă cu aproape o jumătate de secol în curtea școlii din Scoarța rămâne în continuare nemodernizată, deși toată lumea e de acord că acest lucru ar trebui făcut cât mai repede. Autoritățile locale au încercat să obțină bani din fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării în acest sens însă au aflat cu stupoare că nu pot primi finanțare dintr-un motiv simplu. Școala este autorizată sanitar, deși toată lumea se miră cum a fost emisă autorizația în condițiile în care wc-ul folosit de elevi și profesori este infect și insalubru. Cei de la Primăria Scoarța au primit răspuns oficial la solicitarea de finanțare, aflând cu această ocazie că doar școlile neautorizate sanitar sunt susținute financiar pentru a depăși problemele pe care le au.
Condiţii de acum 50 de ani
Directorul Marcel Bălașa a făcut eforturi pentru ca școala pe care o conduce să fie în rândul celor autorizate, fără să creadă vreo clipă că acest lucru îl va încurca vreodată. „Pe undeva ne ajută, pe undeva ne încurcă faptul că am obținut autorizație sanitară pentru școală. Dacă nu aveam autorizația sanitară școala intr-un proiect, din câte am înțeles. Primăria așa ne-a reproșat, că nu putem primi finanțare întrucât școala este autorizată sanitar. S-au făcut toate demersurile acum, dar nu s-a reușit din această cauză”, explică directorul. Cei de la Direcția de Sănătate Publică Gorj spun că autorizațiile de acest gen se dau în baza unei solicitări făcute pe proprie răspundere de către directorul unității de învățământ. Controalele în teren urmează ulterior, pe parcursul anului școlar, o eventuală retragere a autorizației fiind ultima decizie care se poate lua în urma verificărilor făcute de inspectori. De săptămâna viitoare, cei de la DSP Gorj pleacă în teren pentru a verifica mai multe școli, cea de la Scoarța fiind și ea prinsă în lista celor ce vor fi verificate. Elevii care învață aici, mai ales cei cu vârste foarte mici, merg la toaletă însoțiți doar de cadrele didactice, dascălii trebuind să suporte de fiecare dată mirosul aproape irespirabil din wc-ul aflat în fundul curții. Psihologul unității de învățământ, Luminița Gavrilă, apreciază însă că pentru copii de aici nu e o problemă atât de mare să își facă nevoile în clădirea ce oferă condiții la fel ca în urmă cu o jumătate de secol. „Nu mi se pare un impediment atât de mare pentru că sunt copii care locuiesc în mediul rural și au condiții similare, din păcate, și acasă, dacă nu și mai proaste. Nu e o discrepanță între ce au acasă și ce e aici. Din păcate asta e realitatea din România, unde toaletele încă sunt în fundul curții”, spune Gavrilă.
Toaletele sunt de fapt găuri în beton
Realitatea de zi cu zi e însă cel mai bine cunoscută de femeia de serviciu, cea care e nevoită să facă de mai multe ori pe zi curățenie în toaleta insalubră. Copii au la dispoziție niște găuri făcute în beton, odată cu trecerea anilor apărând găuri și în pereții bătrânului wc. „Pericol e oricând pentru că sunt găurile alea, betonul e mâncat pe margini și pe parcurs se duce, odată ce trece timpul. Doamnele merg însă cu copii, în special cu cei mici pentru că altfel pot să cadă în toaletă. Eu fac curățenie acolo de mai multe ori pe zi, dar e greu să fie curat în asemenea condiții”, spune Elena Predescu, ea trebuind să se îngrijească și de clasele în care învață copii. Localnicii mai în vârstă din sat își aduc aminte și acum cu nostalgie de vremurile în care și ei erau elevi și foloseau aceiași toaletă, construcția fiind însă atunci mult mai nouă. „E tot ca acum 50 de ani când am învățat eu. Din păcate nu s-a făcut nimic. Nu știu care e treaba, dar ceva trebuie făcut. Știu că nu avem canalizare în comună, apă curentă este, dar o soluție trebuie găsită pentru că lumea a mai evoluat între timp”, spune o pensionară despre situația toaletei de la școala din Scoarța.