Primarii închid căminele culturale de frica ISU. Patronii de discoteci riscă!

Aproximativ 600 de instituţii publice din Gorj nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Este vorba de primării, şcoli, spitale, case de cultură şi cămine culturale. În ciuda avertismentelor ISU, primarii susţin că nu au fonduri pentru a intra în legalitate. Ba mai mult, par dispuşi să închidă instituţiile publice decât să cheltuiască bugetele primăriilor pe un an pentru avize şi autorizaţii. 

Doar 155 de instituţii publice, din totalul de 729 care funcţionează pe raza judeţului, deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Problema este cu atât mai gravă cu cât mii de copii gorjeni învaţă în instituţii de învăţământ cu risc ridicat. „Din cele 589 de şcoli, sunt autorizate doar 21 de construcţii. Aceste 21 sunt construcţii noi care au fost făcute după 1992 şi se supun avizării/ autorizării. Probabil, celelalte sunt construcţii dinainte de 1989, care potrivit legislaţiei nu sunt supuse avizării/ autorizării. La şcoli majoritatea sălilor sunt mari şi nu ar fi pericol, dar în următoarea perioadă vom planifica la grădiniţe un control mai amănunţit şi mai exigent, astfel încât să nu se întâmple evenimente neplăcute”, a declarat Augustin Malacu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Primarii spun că nu au fonduri pentru autorizarea instituţiilor publice. Asta în condiţiile în care numai pentru întocmirea documentaţiei au nevoie de câteva sute de mii de lei, valoarea lucrărilor depăşind bugetele primăriilor pe un an. „Pe raza comunei avem sediul primăriei, 5 cămine culturale şi 9 şcoli, toate construcţii vechi ce ar trebui autorizate. Problema este foarte complicată întrucât numai pentru întocmirea documentaţiei de avizare ne trebuie peste 400.000 de lei. În toată ţară sunt doar 14 firme care fac proiecte tehnice de acest gen. Nu ştim ce se va întâmpla până la urmă cu construcţiile vechi. Noi am închis şi discoteca din Crasna, patronii au solicitat certificat de urbanism, iar acum aşteptăm să vină cu proiectul tehnic să vedem dacă primesc avizul ISU”, a declarat Aurel Vamvu, primarul comunei Crasna.   

Primar: Mai degrabă le închidem, decât să le autorizăm

Primarii par dispuşi să închidă instituţiile publice care nu au autorizaţie ISU. „În momentul de faţă, nu avem nici o posibilitate de a le autoriza, nu avem fonduri. Ca şi administraţie publică avem clădirea în care funcţionează primăria, avem dispensarul, avem centrul de permanenţă, avem cămine culturale şi o casă de cultură care intră sub incidenţa autorizărilor respective, plus şcolile. Avem căminul cultural de la Topeşti, căminul cultural de la Pocruia, căminul cultural de la Izvarna, căminul de la Costeni. Două dintre aceste cămine culturale erau folosite şi pentru închiriat la nunţi şi boteze. Sunt 9 şcoli care funcţionează. Nu avem fonduri pentru a le autoriza, decât să le autorizăm, mai bine le închidem. Aveam şi o discotecă la Pocruia pe care au închis-o, l-au şi amendat pe patron. Suntem convinşi că foarte mulţi agenţi economici îşi vor închide anumite activităţi, o să restricţioneze accesul, va fi foarte greu şi pentru ei. Nu se pot face aceste cheltuieli rapid, nu le-au avut prevăzute, poate nici nu se justifică”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.  

EVENIMENT

Deşi primarul de la Tismana susţine că discoteca de la Pocruia e închisă, pe Facebook este anunţat un eveniment pentru sâmbătă. „Exclus ca discoteca de la Pocruia să fie deschisă sâmbătă. Trebuia să ia de la noi documente pe care să le folosească la ISU pentru autorizare. Nouă nu ne-au solicitat nimic, remedierile nu se pot efectua într-un termen atât de scurt. Este nevoie de două sau mai multe ieşiri, în funcţie de capacitatea localului respectiv, este nevoie instalaţie de detectare a fumului, este nevoie de hidranţi interiori. Sunt lucruri care nu se poate face într-o săptămână”, a precizat primarul Slivilescu.

Vizualizări: 509

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: