Primarii fac liste cu problemele generate de CE Oltenia
Primarii gorjeni din localitățile afectate de activitatea Complexului Energetic Oltenia au termen pentru a depune la Consiliul Judeţean Gorj, în scris, doleanţele lor. Primarii au fost chemaţi luni la discuţii de preşedintele Ion Călinoiu, care le-a cerut să facă un inventar al acestor terenurilor afectate de mineri şi neredate la stadiul iniţial, al clădirilor abandonate de companie, al vetrelor de sat, dar şi a altor obiective, astfel încât Consiliului Judeţean Gorj să facă demersuri mai departe, la ministere şi la mai-marii CE Oltenia.
Autorităţile locale vor trebui ca până vineri să prezinte în scris care sunt problemele pe care le au din cauza activităţii CE Oltenia şi pe care nu au reuşit să le soluţioneze până acum. Consiliul Judeţean Gorj va colecta datele primite de la primării, va concentra informaţiile într-un document comun, semnat de toate părţile implicate, cu care va merge mai departe la factorii de decizie din CE Oltenia, respectiv: Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea, Consiliul de Supraveghere, adică cei care fac parte din acţionariatul titanului energetic. Primarii spun că nu va fi o problemă să centralizeze datele necesare, asta pentru că de mult timp cunosc necesităţile comunităţii. „Ne-a chemat să facem un inventar al problemelor cu care ne confruntăm în paralel cu Complexul Energetic. Sunt foarte multe probleme pe fiecare zonă pe care trebuie să le punem pe tapet și Consiliul Județean va face demersuri la ministru și la alți factori să solicite rezolvarea lor. Eu știu ce probleme sunt pe zona Motru, trebuie doar să le scriem. Sunt probleme foarte delicate. Am catedrala în centrul orașului, nici până acum nu s-a predat. Am cartierul Știucani pe care nici la ora actuală nu l-am primit prin proces verbal. Nu putem face investiții dacă nu suntem proprietari. De influența pe care au avut-o lucrările miniere asupra terenurilor, redarea lor, mutarea vetrelor de sat. Eu, de exemplu, am acum satul Lupoița, unde ușor, ușor, oamenii de acolo trebuie mutați. Trebuie să existe colaborarea între administrația publică și Complexul Energetic. Am foarte multe probleme la Motru, punctuale, cu sediile lor care stau degeaba ", a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.
Gruescu: Solicitările au tot fost respinse
Primarii spun că de-a lungul vremii au înaintat solicitări la CE Oltenia pentru clarificarea acestor probleme cauzate de activitate minieră și energetică însă au explicat că de cele mai multe ori lucrurile au rămas neschimbate. "Am discutat în legătură cu obiectivele pe care le avem noi. Am un drum, inventarul acesta pe care trebuie să-l predea minerii la autoritățile locale. Deci drumuri, biserici, canalizări, vetre de sat, sau la Consiliul Județean. A fost o discuție pentru inventarierea tuturor acestor bunuri și să meargă... Au tot fost încercări, la AGA, dar s-au respins. Să mergem toți, grupați, într-un document oficial pe care o să-l facă Consiliul Județean și pe care o să-l semnăm toți care avem astfel de obiective pe raza localității. La mine drumul comunal pe care l-am făcut e comunal acum, trebuie să devină drum județean, să îl preia județul, să-l întrețină iarna", a declarat Ion Gruescu, primarul comunei Negomir.