Primarii așteaptă legea prin care să poată prelua gratuit active ale CE Oltenia
Primarii care conduc localitățile aflate în zonele miniere ale județului Gorj își doresc preluarea activelor de la Complexul Energetic Oltenia. Fie că vorbim despre clădiri sau baze de tratament, fie că este vorba despre terenuri, edilii vor să fie în administrarea lor, tocmai pentru a putea face anumite investiții benefice pentru comunitate.
Senatorul de Gorj, Ion Iordache, a depus la Senat un proiect de lege care să ducă la o procedură clară prin care terenurile, clădirile și alte bunuri nefolosite să treacă din proprietatea companiilor de stat, în proprietatea primăriilor.
“Este esențial ca aceste active patrimoniale sa fie valorificate și să fie incluse în proiecte de investiții care să contribuie la dezvoltarea comunităților prin încurajarea antreprenoriatului, prin crearea locurilor de muncă, prin ocuparea forței de muncă, prin atragerea investitorilor cu potențial”, a transmis Ion Iordache.
În comuna gorjeană Săcelu se află una dintre cele mai mari baze de tratament din țară, amplasament administrat în prezent de către CE Oltenia.
Baza de tratament funcționează doar pe timp de vară, însă primarul localității vrea să fie activitate permanentă. Primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea, spune că susține proiectul de lege depus de senatorul Ion Iordache.
Dumitrelea susține că, odată cu aplicarea acestei legi și preluarea activelor, comunitatea se va dezvolta și va avea de câștigat foarte mult. Ba mai mult, acesta dorește să acceseze și fonduri europene în acest sens.
”Această clădire nu este una de sezon, ci permanentă, este o construcție. În schimb, activitatea lor este una sezonieră. Revenirea la trecut ar fi viitorul comunei Săcelu. Dacă se va adopta această lege și se va pune în aplicare, o să fie un lucru extraordinar. Nu voi ține cont de culoare politică. Persoanele care vor ajuta localitatea Săcelu și vor fi lângă mine, voi ține cont la viitoarele alegeri. Dacă voi prelua baza de tratament și am liber să accesez fonduri europene, aș putea face multe lucruri importante. Susțin această lege, indiferent de cine a fost propusă. Este extrem de benefică pentru comunitatea noastră”, a spus primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea.
Și primarul din Motru are de recuperat mai multe terenuri, printre care și o clădire pe care vrea să o transforme într-un muzeu al minerului. ”Am solicitat o clădire și deja am dezvoltat un parteneriat să facem un muzeu al minerului. A fost aprobat un parteneriat. Avem și un spațiu de vreo 500 de metri, acolo unde am putea pune anumite utilaje mai mici. Am solicitat să ne transfere infrastructura cu iluminatul public, canalizare și apă într-un cartier. Este vorba despre Știucani, acolo unde vechii proprietari au fost mutați de CEO. De asemenea, am luat în considerare că suntem interesați de mai multe terenuri din zona Roșiuța”, spune primarul Morega.
Cu privire la proiectul de lege al lui Iordache, edilul spune că ar fi un lucru bun și speră ca legea să fie aplicată. ”Ar fi una benefică pentru toate localitățile. Decât să fie paragină, mai bine să fie preluate pentru dezvoltare. Este adevărat că multe locații vor trebui să fie întreținute și făcute investiții mai mari. Acest aspect diferă de la un UAT la altul. A fost și o discuție cu privire la această preluate. S-a pus în discuție o inventariere”, a mai declarat Morega.
Rămâne de văzut însă dacă va fi consens politic pe această lege.