Primăria Tismana a obținut în instanță casa primului tipograf al Gorjului. Care e planul!

Casa primului tipograf al Gorjului, Nicu D. Miloşescu, situată în orașul Tismana a fost câștigată de primărie, după un proces de mulți ani cu Direcția Silvică.

Ca orice casă veche și cu istorie, și aceasta este o ruină. Primarul Narcis Remetea a declarat pentru Pandurul că a fost făcută documentația necesare pentru a putea aplica pentru accesarea de fonduri europene pentru restaurarea casei. Casa va deveni muzeu, explică acesta, care va purta numele tipografului dar va reuni întreaga tradiție a locului. 


De la finalul anului trecut, primăria are în patrimoniu casa primului tipograf al Gorjului, Nicu D. Miloșescu. 


Casa, demult locul de întâlnire al multor oameni de cultură români, astăzi e în paragină. Mulți ani a aparținut de Direcția Silvică, deși terenul era al primăriei, ceea ce a făcut ca între cele două instituții să fie un lung proces. 


Miloșescu a construit această casă de vacanță, în apropierea mănăstirii Tismana, în anul 1900. Se spune că la casa lui Miloșescu din Tismana venea în vacanță și poetul George Coşbuc.


Casa lui Nicu Miloşescu avea un farmec aparte şi a fost pictată de renumitul pictorul Iosif Keber. 

Din păcate, în prezent, locuinţa stă se prăbuşească, iar primăria are în plan să o reabiliteze și să o transforme în muzeu care să poarte numele tipografului. Nu este clar ce va fi expus legat de istoria tipografului, însă publicul va vedea obiecte de artă tradițională, zona având o istorie în acest domeniu. 


”Avem toate studiile făcute, o să aplicăm pe POR pentru reabilitarea casei și va fi casa muzeu Nicu D. Miloșeșescu. Finanțarea este de maxim 2 milioane de lei. Din păcate noi nu mai avem nimic în casă, a fost mulți ani a Direcției Silvice, nu avem obiecte, dar am vorbit și cu Muzeul județean… Noi avem aici o istorie legată de ii și vrem să facem acolo un muzeu care să fie deschis 8-10 ore pe zi”, a spus primarul Narcis Remetea.

Vizualizări: 2,251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: