Ecaterina Teodoroiu după 130 de ani. Ușa casei ei este deschisă

sursa foto: Gorjenesc

Gorjul este construit de oameni curajoși, care mai bine promovați pot construi modele sănătoase pentru generații viitoare. Astăzi, despre Ecaterina Teodoroiu.

Născută acum 130 de ani, la 14 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, județul Gorj (actualmente cartier al municipiului Târgu Jiu), Ecaterina Toderoiu provenea dintr-o familie numeroasă de agricultori, fiica lui Vasile și Elena, având șapte frați.

Din anul 1938 casa familiei Toderoiu, construită în 1884, a devenit Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu”, din dorinţa de a păstra vie amintirea eroinei de la Jiu. Sunt expuse obiecte de gospodărie specifice vremii, fotografii și o batistă despre care se spune că i-a aparținut eroinei și pe care ar fi cusut-o chiar ea. Casa poate fi vizitată de marți până duminică între 9 și 17. 


Osemintele eroinei au fost exhumate din Valea Glodului, la 4 iunie 1921, fiind depuse în cavoul din fața Primăriei Târgu Jiu, la 9 iunie 1921, cu prilejul Centenarului Tudor Vladimirescu. Ea a și făcut parte din cohorta de cercetași ”Domnul Tudor”.

Ulterior, cavoul a fost decorat cu un sarcofag sculptat în piatră, de către sculptorița Milița Pătrașcu, inaugurarea acestuia având loc la 8 septembrie 1935., situat astăzi în Piața Prefecturii. La festivitate a participat şi poetul Octavian Goga, care a rostit un emoţionant discurs.

Ecaterina a absolvit școala primară din comuna Vădeni și ulterior două clase primare în municipiul Târgu-Jiu. În 1909, a terminat Școala româno-germană din Târgu-Jiu. Documentele vremii atestă absolvirea Școlii de moașe din București în 1915, iar în 1913 s-a alăturat Asociației cercetașilor din România. 

În timpul Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu s-a implicat activ în acțiuni umanitare, oferind ajutor în spitalele în care au fost tratați răniții. La 30 octombrie/12 noiembrie 1916, a fost martora morții fratelui său Nicolae în urma unei explozii. În semn de hotărâre și devotament, s-a înrolat voluntar în Regimentul 18 Infanterie, luptând pe front. A participat la bătălia de la Podul Jiului, alături de localnici. 

De-a lungul participării sale la conflict, Ecaterina a fost capturată de germani, dar a reușit să evadeze, dovedindu-și curajul și hotărârea. A fost rănită în luptă în noiembrie 1916, dar s-a întors ulterior în serviciul activ, îngrijind răniții în cadrul Regimentului 43/59 Infanterie.

Recunoașterea curajului ei a venit prin decorarea cu Virtutea militară de război clasa a II-a de către Regele Ferdinand, conform Înaltului Decret No. 191/10.03.1917. Considerată o eroină națională, Ecaterina Teodoroiu a fost admirată pentru contribuția sa la luptă și dedicarea față de datorie.

Îndemnul se aude și astăzi: ”înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine”.

Ecaterina Teodoroiu și-a pierdut viața pe front la 22 august/4 septembrie 1917, fiind ucisă în timp ce îndemna soldații să avanseze în luptă pe Dealul Secului. Pentru curajul și sacrificiul său, a fost omagiată printr-un Ordin de Zi al Regimentului „Lupeni”.

Galerie foto
















Vizualizări: 2,471

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: