Primar: Sunt munți de pământ, riscăm o nouă alunecare de teren
Alunecările de teren amenință din nou zona comunei Roșia de Amaradia. Aproximativ 400 de hectare de teren, de unde Complexul Energetic Oltenia a exploatat cărbune este afectat. "S-a haldat haotic, sunt munți de pământ, groapa remanentă nu face altceva decât să se surpe pe margini și înaintează surparea aceasta către sat", avertizează autoritățile locale, care susțin că siguranța mai multor familii din satul Seciuri este pusă în pericol.
Exploatările miniere din comuna Roșia de Amaradia afectează viața locuitorilor din zonă. Alunecările de teren sunt un pericol iminent, susțin autoritățile locale.
"Au început să apară alunecări de teren chiar în perimetrul unității miniere pentru că s-a haldat haotic, sunt munți de pământ, groapa remanentă nu face altceva decât să se surpe pe margini și înaintează surparea aceasta către sat. Chiar și în zona de perimetru unde au plantat pădure, pentru că au avut și sarcina aceasta, a fugit terenul cu plantația de salcâmi. Această situație nu face altceva decât sa afecteze zona locuibilă a satului Seciuri, la intrare, unde sunt 15 gospodării. I-am atenționat pe cei de la Complexul Energetic Oltenia, anul acesta, pentru că a ajuns alunecarea la 150 de metri de case. Este foarte periculos", a declarat primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, la Gorj Tv.
Edilul a mai afirmat că a adus în atenția reprezentanților Complexului Energetic Oltenia această situație, iar până la sfârșitul anului urmează să se ia măsuri care să prevină o tragedie asemănătoare cu cea din din anul 2006. Pentru că zăcământul din apropierea caselor a fost epuizat, oamenii vor redarea terenurilor în circuitul agricol.
"Vița de vie a fost afectată aproape în totalitate. Sunt culturi de grâu, de porumb, care au fost afectate mai mult de jumătate, dar măcar oamenii să-și recolteze ce mai e pe acolo, după care, până târziu, în toamnă se va lucra pentru a fi înlăturat fenomenul de alunecare, astfel încât să nu ajungem să avem case afectate", a mai afirmat edilul.
Alunecarea de teren din satul Seciurile, comuna Roşia de Amaradia, care a avut loc în primăvara anului 2006, în noaptea de cinci spre șase mai, este considerată una dintre cele mai mari calamităţi din istoria judeţului Gorj.
În câteva momente, aproape 200 de case au fost înghițite de pământ. Din fericire, nu au existat victime.