Prima vară arctică fără gheață va avea loc peste 15 ani
Oamenii de știință susțin că în Oceanul Arctic cantitatea de gheață care rămâne pe timpul verii s-ar putea diminua considerabil. În următorii 15 ani gheaţa va scădea la un nivel care nu a mai fost în ultimii 130.000 de ani.
Cercetătorii spun că acest lucru se va întâmpla în curând . „Vom avea din ce în ce mai puțin timp să ne pregătim pentru acest moment, sau mai puțin timp să acționăm în privința asta, dacă vrem să facem ceva”, spune un cercetător al unui studiu publicat la începutul lunii în jurnalul Nature Climate Change.
Cantitatea de gheață care plutea la sfârșitul acestei veri pe Oceanul Arctic a scăzut cu aproape 13%, din 1979. Estimarea oamenilor de știință este bazată pe clima din trecut. De-a lungul anilor au fost adunate dovezi despre erele trecute, uitându-se la urmele de elemente chimice din gheață, pietre și sedimente. Noul studiu are în vedere în mod special perioada de 130.000 de ani în urmă, numită Ultima Interglaciațiune.
Pentru a ajunge la același rezultat cercetătorii de la Universitatea Statului Carolina de Nord și de la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă au folosit un model diferit. Când spun „fără gheață”, oamenii de știință se referă de obicei la mai puțin de 1 milion de kilometri pătrați. Cea mai scăzută valoare a fost sub 3,4 milioane de kilometri pătrați, în 2012.