Cula din Șiacu începe să prindă din nou contur
S-a umplut curtea Culei din Șiacu de voluntari. Comuna gorjeană Slivilești este cunoscută pentru conacul boieresc ridicat în urmă cu aproape două secole. O echipă de tineri voluntari sau specializați în arhitectură și istorie a ajuns în Gorj să dea o mână de ajutor și să salveze clădirea. „Ambulanța pentru monumente” își propune să consolideze zidăria culei și să refacă acoperișul original până la jumătatea lunii septembrie. Localnicii din sat s-au bucurat de oaspeți și i-au cazat în casele goale din apropiere.
Voluntarii și specialiștii de la „Ambulanța pentru monumente” au poposit în comuna gorjeană Slivilești de aproape două săptămâni. Cula Cioabo – Chintescu este prima din Oltenia pe care încearcă să o reabiliteze. Vor reface acoperișul și vor consolida structura de rezistență a clădirii ce a fost lăsată în paragină. „Este prima intervenție a Ambulanței pentru monumente Oltenia Vest Profi și Cula de la Șiacu a fost aleasă pentru că avea probleme grave de structură. Ploua deja înăuntru și am zis să creăm un model de intervenție pentru toată zona Olteniei. Dorim să arătăm că se poate cu metode mai puțin invazive și chiar compatibile cu materialele istorice. Avem peste 45 de voluntari care vin pe rând aici. Acțiunea durează peste o lună și jumătate”, a declarat Eugen Vaida, coordonatorul „Ambulanței pentru monumente”.
Localnicii le-au dat o mână de ajutor voluntarilor chiar și în pandemie. le duc mâncare și le-au pus la dispoziție, gratuit, case întregi pentru cazare. „Noi ne bucurăm foarte mult că au venit. Nu avea cine să refacă acest conac. A fost o mândrie pe vremuri, acum e o ruină. Suntem bătrâni și nu prea putem noi munci, să îi ajutăm, dar le ducem mâncare în fiecare zi, le ducem apă, le-au pus mulți localnici case la dispoziție. Sunt atâtea case goale în sat și noi ne bucurăm că mai vine cineva pe la noi”, a spus un localnic. „Era foarte frumoasă pe vremuri. Mi-o amintesc, dar acum e dărăpănată. Dacă nu veneau acești tineri să o reabiliteze puțin, eu cred că s-ar fi dărâmat în primăvară mai ales că au venit să fure din ea mulți oameni. Au furat și cărămizi”, a spus un alt localnic.
Dacă nu s-ar fi intervenit acum, cula s-ar fi prăbușit. O recunoaște și primarul, care s-a declarat neputincios. „Acest obiectiv este de importanță majoră. Cula de Șiacu, de peste 10 ani, ne chinuim să o reabilităm și îi redăm valoarea ei adevărată, așa cum a avut-o în trecut. În sfârșit, cu ajutorul acestei echipe de la Ambulanța pentru monumente, condusă de Eugen Vaida, am reușit, anul acesta, să ne apucăm de restaurarea acestui obiectiv”, a explicat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivilești.
Preotul din comună a fost primul care s-a oferit să ajute voluntarii ajunși în Gorj din toate colțurile țării. „O să vină și meșterii care știu să cioplească, și experții. Nu se folosește tehnologie modernă. Se folosește securea, ca acum 200 de ani. Sunt și cetățeni care ne-au ajutat. Ne-a ajutat preotul de aici cu cazarea. Sunt circa 20 de oameni constant. Sunt din toate colțurile țării, chiar și din Franța, care au venit aici să dea o mână de ajutor. Dacă nu se intervenea, risca să se prăbușească”, a mai adăugat Bucurescu.
Ridicarea culei de la Șiacu început în 1818 și s-a terminat în 1823. În urmă cu cinci decenii, după ce a fost refăcută, a funcționat ca muzeu, iar din 1989 încoace a fost lăsată în paragină.