Forme noi de viaţă în Australia provocate de vulcani
Resturile vulcanice plutitoare aduse de curenţi din sud-vestul Pacificului au adus cu ele un cadou neașteptat în Australia. Bucățile plutitoate produse de erupţia vulcanilor subacvatici au adus noi forme de viață.
Rocile conțin sute de milioane de organisme care ar putea duce la o de reconstruire a coralilor, procesul putând fi în beneficiul Marii Bariere de Corali. Câmpul enorm de piatră ponce, format din trilioane de particule de piatră, a fost aruncat în apă în august 2019 de un vulcan subacvatic, aflat pe coasta de nord-vest a insulei Vava’u din Tonga. În latura sa cea mai mare, câmpul plutitor măsoară circa 167 kilometri pătrați. Oamenii de știință au făcut predicții legate de faptul că resturile vulcanice se vor îndrepta către Australia, iar acum tot mai multe granule de piatră ponce sosesc pe plajele din sud-estul Queensland.
Cercetătorii speră că piatra ponce va reconstitui unele dintre recifele de corali din Australia, transportând corali sănătoși și alte materiale biologice care au fost colectate pe drum. Fiecare bucată de piatră ponce este o casă și un vehicul pentru un organism, iar acest lucru este benefic pentru corali.
Extraordinar este și faptul că numărul mare de indivizi și diversitatea aceasta de specii au fost transportate în doar câteva luni, la mii de kilometri depărtare, fiind deja identificate peste 100 de specii diferite atașate de piatr ponce şi o diversitate mare de plante și animale.