Premieră mondială: șoareci crescuți într-un uter artificial
Ştiinţa avansează continuu, iar ultima premieră anunţată de cercetători este aceea a șoarecilor crescuți într-un uter artificial. Următorul pas ar putea fi cercetarea acestei posibilităţi şi pentru oameni dar nu pentru a aduce pe lume copii şi pentru a folosi ţesuturi.
O echipă de cercetători din Israel a reușit să mențină în viață embrionii șoarecilor în interiorul unui uter artificial până în ziua 12, relatează MIT Technology Review, care reprezintă aproximativ jumătate din perioada de gestație a animalului. Aceeași tehnică, așa cum este detaliată într-o lucrare publicată recent în revista Nature, ar putea fi utilizată probabil asupra embrionilor umani. Este însă un subiect extrem de controversat în domeniul științific care ridică numeroase preocupări etice.
Deocamdată cercetătorii nu ştiu dacă li se va permite oamenilor de știință să crească embrioni umani în acest mod. Aceştia susţin că țesutul ar putea fi utilizat pentru tratamente medicale, un substitut pentru țesutul care altfel ar trebui să fie derivat din avorturi.
Pentru a ajunge la jumătatea perioadei de gestație a șoarecilor, specialiştii au adăugat sânge luat din cordoanele ombilicale umane și l-au amestecat înainte de a-l presuriza cu oxigen, forţând astfel oxigenul în celule. Echipa a transplantat embrioni în vârstă de cinci zile de la șoareci însărcinați într-un vas, unde au crescut timp de o săptămână. Dar fără placentă, embrionii s-au stins, în cele din urmă, rămânând fără oxigen. În ciuda dispariției lor premature, a vedea embrionii în vase de sticlă, cum se dezvoltă, este destul de spectaculos iar faptul că cercetătorii pot cultiva acești embrioni și îi pot menține în viață atât de mult timp, este uimitor.
Replicarea experimentului cu embrioni umani ar putea fi extrem de controversată, în special din punctul de vedere al eticii. Experimentul ar însemna că embrionul uman va ajunge în primul trimestru, cu cap și membre. O astfel de priveliște într-un borcan de sticlă ar putea fi deranjantă pentru omenire.
Cert este că un prim pas s-a făcut în această direcţie şi, există de acum premisa științifică pentru viitorii părinți care vor dori, din diferite motive, să crească bebelușii în pântecele artificial.