Premieră mondială: Avem Muzeu Gheorghe Zamfir la Curtişoara

Pentru prima dată în lume Gorjul reuşeşte să găzduiască pe meleagurile sale un muzeu care să îi fie dedicat marelui maestru al naiului, Gheorghe Zamfir.  Mama acestuia este gorjeancă la origini, iar artistul s-a legat de-a lungul vieţii de aceste plaiuri, el fiind acum de acord să îşi doneze o parte din obiectele personale, inclusiv albume care l-au făcut cunoscut în toată lumea, la Curtişoara putând fi văzute de către oricine lucruri şi întâmplări de care maestrul a avut parte în peste cinci decenii de activitate.

Mama lui Gheorghe Zamfir este născută la Hurezani, iar autorităţile de la Târgu Jiu s-au hotărât acum să valorifice brandul Zamfir înainte ca altcineva să facă lucrul respectiv. Casa inaugurată la sfârşitul săptămânii la câţiva kilometri de Târgu Jiu adăposteşte în ea cam tot ce ar putea să vadă, în câteva minute, iubitorii muzicii interpretate de marele artist. Casa este din lemn, una autentic ţărănească, dar în care pot fi întâlnite crâmpeie din viaţa lui Zamfir, crâmpeie de care, la inaugurare, acesta şi-a reamintit de ele cu mare plăcere. „Pe măsuţa aceasta sunt poze, fotografii, din peregrinările mele prin lume. Sunt aici partituri cu piesele compuse, sunt florile acestea frumoase, stânjenei olteneşti de care mi-e foarte drag, dar şi tablouri pe care le-am expus în diferite colţuri ale lumii. Acolo e Mesa Lumii, pe care am prezentat-o în 1974 în Elveţia. Iată paltonul, cravata şi cămaşa făcute la comandă la magazinul Romarta, din Bucureşti, cu bani din nunţi şi botezuri, că aşa se câştiga pe atunci”, a descris, în câteva cuvinte, artistul camera în care autorităţile gorjene au expuse lucrurile ce i-au aparţinut.

„Am vândut mai multe albume ca Madonna sau Michael Jackson“

Un colţ aparte în muzeul Zamfir îl ocupă măsuţa din lemn pe care sunt puse discuri care, cu decenii  în urmă se vindeau cu milioanele şi care făceau furori printre occidentali. Maestrul Zamfir a luat câteva din aceste discuri în mână şi pentru fiecare dintre ele a retrăit câteva momente din tinereţea sa. „Uitaţi cum prezenta în 1978 casa Philips portretele mele, la ce calitate erau prezentările, pe când, al noi, sărmana casă Electrecord ştim bine că prezenta albumele pe cartoane de ambalat brânza, că nu aveau alte posibilităţi”, spune maestrul, ţinând în mână un album pe care îl schimbă imediat cu un altul. „Acesta s-a vândut numai în Canada în 24 de milioane de exemplare şi pentru el eu am primit 25 de discuri de aur şi platină. Atunci se vindeau în disperare, cereau canadienii înregistrări de la francezi numai să aibă ce să vândă. Am vândut mai multe albume ca Madonna sau Michael Jackson, dar astea sunt lucruri care nu s-au ştiut şi nu se vor şti în România”, mai spune Zamfir. Pe masa cu albume se regăsesc multe alte realizări ale artistului, inclusiv cel înregistrat în noiembrie 1989 şi intitulat „7 inimi pentru România”. „Cu două luni înainte de Revoluţie eu am prezis căderea regimului lui Ceauşescu. Sunt lucruri care sunt scrise pe coperta acestui album şi care stau mărturie faptului că am anticipat căderea acestuia”, mai spune maestrul.

În plus, exemplare din cărţile scrise de artist pe parcursul carierei  sunt expuse în casa care poartă numele Gheorghe Zamfir, vizitatorii casei putând, de asemenea, să vadă şi câteva dintre tablourile pictate de artist şi expuse în trecut în diferite galerii. „Nu există o amintire mai frumoasă, toate sunt frumoase, nu există una mai puţin frumoasă, toată viaţa e o amintire. Viaţa unui artist care a colindat lumea în lung şi lat timp de cinci decenii şi jumătate şi care a traversat Pământul de cel puţin 10 ori, dintr-o parte în alta, ducând cântecul românesc şi gorjenesc la alte popoare, este o amintire de neuitat. Acum trei zile am fost în Elveţia, ţară în care m-am lansat în 1967, la Laussane, de acolo a răbufnit Zamfir pe mapamond, iar elveţienii mi-au demonstrat că nu m-au uitat, spunându-mi că publicul a fost vitaminizat pentru săptămâni întregi de acum încolo”, a precizat Zamfir.

A donat naiul care l-a făcut celebru

Unul dintre naiurile care l-a făcut faimos pe artist în toată lumea este expus în casa muzeu, pe el fiind semnătura lui Zamfir, lângă cuvintele „Cu el am semănat pe toată planeta cântecele de pe Jiu şi Gilort, Muzeului Gheorghe Zamfir din Gorj, pentru casa şi mama mea de la Gorj”. Semnătura de pe nai a fost făcută chiar la inaugurarea casei muzeu, reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj dând asigurări că tot ce este expus aici este original. „Totul este original, de la pantofi, cărţi, costume, creioanele cu care maestrul a compus, toate pot fi văzute de acum încolo de oricine”, spune Dumitru Hortopan, şeful muzeului.  Casa Muzeu a devenit realitate şi pentru că autorităţile judeţene s-au implicat în realizarea ei, dar şi pentru că Zamfir nu şi-a uitat originile, prietenia sa cu un bun profesor de muzică din Târgu Jiu, Dumitru Popescu, ducând la acest rezultat. „Maestrul nu a lăsat nimic în lume în afară de muzica noastră, care este la loc de cinste. Sufletul şi câteva lucruri a dorit să le aducă aici, la mama sa, la noi, la Gorj. Este extraordinar pentru noi că reuşim să avem aşa ceva întrucât acesta este singurul muzeu din lume ce poartă numele lui Gheorghe Zamfir”, spune profesorul Popescu.

          Inaugurarea casei muzeu nu se putea termina fără un mic recital al maestrului, la final Zamfir recunoscând că s-a simţit ca un începător din cauza emoţiilor pe care le-a avut. „Când ai emoţii mari se blochează muşchii gâtului, inima bate atât de tare încât ajungi să revii la stadiul de începător. Aşa am fost eu acum, un începător, am cântat cu mâinile tremurânde de emoţii”, a mărturisit marele artist, care, la sfârşitul săptămânii trecute, a putut fi urmărit gratuit cântând şi la Zilele Municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: