Adolescenții vor să afle cum să scoată violența din școli
Mult peste o sută de elevi au fost joi la biblioteca din Târgu Jiu, acolo unde a fost organizată dezbaterea „Bullying - Școala fără violență“. Numărul a fost aproape triplu față de estimările organizatorilor. Cel mai important lucru pe care l-au aflat elevii a fost acela că pot spune NU abuzurilor fizice sau emoționale din partea colegilor sau profesorilor, că au dreptul să ceară ajutor, că legea este de partea lor și că la violență nu se răspunde cu violență.
Biblioteca Județeană „Christian Tell" din Târgu Jiu a fost gazda dezbaterii, principalul organizator fiind firma care deține brandul "UMUR - fără măsură" și care a lansat o colecție de tricouri cu mesaje legate de violența în școli. Magazinul UMUR, deținut de două foste jurnaliste - Maria Bîrcu și Dorina Cioplea - este pe Calea Eroilor, peste stradă de Hotel Gorj, acolo unde sunt așteptați cei interesați de printuri digitale pe textile sau de pictură pe haine.
Consiliul Elevilor Gorj a fost de asemenea organizator al evenimentului, alături de UMUR și Biblioteca Județeană, la eveniment participând și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.
Ioana Șandru, președintele Asociației DIRECT din București, le-a vorbit elevilor despre ce înseamnă bullying în școli, despre cum acesta poate să fie fizic sau emoțional, despre cum unii ajung agresori, alții victime, iar cei mai mulți observatori, unii indiferenți, alții care se implică.
Ioana Șandru este psiholog, consilier școlar și trainer, cu teza de doctorat „Fenomenul bullying la adolescenți". Aceasta le-a explicat copiilor că aceia dintre ei care sunt puțin diferiți și nesiguri sunt predispuși să devină victime ale acestui fenomen. Pentru a se apăra, este foarte important să fie mulțumiți de ei înșiși, să le crească stima de sine, încrederea și să fie toleranți, să înțeleagă faptul că la violență nu se răspunde cu violență. „Să fim strălucitori și puternici ca un soare“, așa a rezumat Șandru situația, spunându-le adolescenților că norii vor apărea mereu, pe tot parcursul vieții, dar trebuie să fie pozitivi și să știe că orice situație are o ieșire.
Ioana Șandru a contribuit la realizarea Ghidului European de Bune Practici Anti-Bullying, în 2014, proiect finanțat de Comisia Europeană. A organizat și susținut cursuri de formare și combatere a bullyingului și face parte din grupul anti-bullying constituit la nivelul Ministerului Educației. „Nu vă lăsați călcați în picioare, aveți drepturi, cereți ajutorul“, a fost mesajul psihologului.
Alina Mihaela Munteanu, psiholog clinician, consilier școlar, formator și educator parental, autor de lucrări de specialitate, a venit special din București pentru acest eveniment. Aceasta a vorbit despre Cyber-Bullying, un fenomen despre care elevii au spus că este generalizat. De altfel, unii dintre ei chiar aveau pe telefoane imagini care exemplificau situațiile despre care vorbeau specialiștii, dar cei mai mulți au fost reținuți în a vorbi deschis despre fenomen.
Momentul care a creat o bună legătură cu sala a fost la final și a avut protagoniști elevii. Biblioteca Județeană a pregătit un moment special, o piesă de teatru forum - Fii elev, nu agresor! Teatru forum este o formă de teatru ce dă posibilitatea la interacţiune și dezbatere, astfel că finalul evenimentului i-a făcut pe participanți să fie mult mai comunicativi ca la început.
Evenimentul a fost moderat de Olimpia Bratu, director la Biblioteca Județeană „Christian Tell" din Târgu Jiu, și a avut loc pe 30 ianuarie, de Ziua Internațională pentru non-violența în școli.
Umur este un brand de haine imprimate gestionat prin VISUITOR DM SRL, o firmă înființată cu fonduri europene accesate prin Programul România Start Up Plus.