Peste două mii de fazani, lăsaţi ieri în libertate
Veşti bune pentru vânătorii gorjeni, membri ai asociaţiei de profil din judeţ, asociaţie care ieri a lăsat în libertate nu mai puţin de 2000 de fazani. Păsările au fost duse pe fondurile de vânătoare din judeţ şi lăsate să crească în natură pentru ca la iarnă, când este sezonul deschis la vânătoare, acestea să poată fi împuşcate fără probleme.
Fazanii au fost aduşi de la o crescătorie de profil din Prahova, transportul lor făcându-se noaptea, vânătorii preferând să lase păsările în libertate acum, pe vreme mai rece, pentru ca adaptarea să se facă mai uşor decât în condiţii cu temperaturi ridicate. „Anul acesta constatăm cu bucurie că nu ne-a murit niciuna dintre păsările pe care le-am achiziţionat. Toate cele 2000 de exemplare sunt în viaţă şi, după cum puteţi observa, se simt foarte bine. E nevoie de anumite condiţii, mai ales la transport, pentru că şi cuştile sunt micuţe, ei sunt destui de mulţi, şi de asta cred că anul trecut am avut 4 păsări moarte. Sperăm ca la anul să fie şi mai mulţi, înmulţiţi în mediul lor natural, spre bucuria noastră”, a spus Gabriel Popeangă, unul dintre cei mai vestiţi finanţişti ai Gorjului, dar şi pădurar faimos din Leleşti, prezent la activitatea de ieri.
Cuştile cu fazani au fost împărţite paznicilor de vânătoare de pe fondurile din judeţ, aceştia având datoria apoi să lase păsările în libertate. Pe malul Şuşiţei, spre Stăneşti, peste 100 de exemplare au fost lăsate libere, pădurarii observând, pe drum, şi păsări care au fost aduse anul trecut şi care au populat zona, reuşind să supravieţuiască până acum. „De regulă cam 7 femele la un cocoş sunt aduse în aceste zone, iar acum împuşcarea lor este interzisă pentru că sunt în perioada de înmulţire. Femelele chiar au început să clocească şi sperăm ca anul viitor să putem împuşca pui care să fie crescuţi în mediul natural”, a precizat şeful Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Gorj, Nicolae Tonca. Acesta spune că fazanii aduşi acum pe fondurile de vânătoare au vârsta de 11 luni şi se pot adapta în mediul natural pentru a supravieţui şi a se înmulţi. Cele 2000 de exemplare aduse ieri în judeţ au costat asociaţia vânătorilor nu mai puţin de 60.000 de lei, dar suma e mică în comparaţie cu investiţiile totale făcute de asociaţie în ultimii ani, respectiv 400.000 de lei. Păsările sunt aduse de la o crescătorie din Prahova a Direcţiei Silvice, afacerile acesteia cu fazani mergând ca pe roate.