Prefectul de Gorj în dialog cu jurnalistul britanic Charlie Ottley. ”Cred că Gorjul ar trebui să fie în itinerariu când vii în România”

Charlie Ottley, jurnalist și producător al serialului ”Flavours of Romania”, un prieten al Gorjului și Olteniei de sub Munte, este tot mai prezent în regiune și dispus să ajute la creșterea vizibilității zonei. Recent, prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a avut o întâlnire cu jurnalistul, despre ce ar trebui făcut mai bine pentru a crește turismul în județul Gorj. Ottley a filmat unul dintre episoadele din ”Flavours of Romania” în Gorj, cu precădere în Baia de Fier, și are mare succes pe Netflix. 

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, și-a exprimat mereu opinia că turismul este o alternativă pentru dezvoltarea județului Gorj și a propus de-a lungul timpului proiecte îndrăznețe care să facă din județ o zonă atractivă pentru turiști. Credința sa este că trebuie să le oferi turiștilor ceva diferit, dar și mijloacele să ajungă în Gorj. Un proiect despre care a vorbit mult și pentru care găsise finanțare pe vremea când era secretar de stat este construirea unui aerodrom la Stănești, o inițiativă respinsă de autoritățile din comună, dar și județene.

  

Charlie este fascinat de peisajele descoperite în Gorj. El crede că Oltenia poate fi noua Transilvanie. 

”Peisajele sunt atât de frumoase. Aici avem cel mai îngust defileu din Europa. Știu că oamenii spun mereu: aceasta este cea mai îngustă stradă, cel mai îngust defileu, cel mai vechi bar. Dar chiar este pentru că am mers pe el. Pentru mine, geografia este uluitoare. De  asemenea, cred că legendele din folclor, poveștile, monumentele asociate cu această istorie bogată pe care o aveți în Gorj sunt fascinante și sunt atât de multe de descoperit. Oamenii merg în Transilvania când vizitează această țară sau poate la mânăstirile pictate din Bucovina. Trebuie să ne îndepărtăm de acest lucru. Nu spun că oamenii nu ar trebui să facă asta, dar România are mult mai multe de oferit. Oltenia ar putea fi noua Transilvania în ceea ce privește turismul internațional. Mi-ar plăcea să văd oameni venind aici. Ai putea petrece o săptămână aici, chiar și în acest sat, dar și în alte locuri din județul Gorj, încă mai avem atâtea de făcut”, a spus Ottley, în dialogul cu prefectul Iulian Popescu.

În episodul dedicat Olteniei, în ”Flavours of Romania”, apar câteva dintre atracțiile Gorjului: hamacele din vârful muntelui, cea mai înaltă șosea din România, Transalpina, peșteri, chei, dar și artiștii locali. Și bineînțeles operele lui Brâncuși. 

”Povestea lui este un film de Hollywood”, spune el!


Charlie Ottley crede că Gorjul trebuie să fie pe lista turiștilor străini: ”Eu consider Gorjul un loc foarte bogat din multe puncte de vedere, astfel încât, nu aș putea să aleg unul singur. Consider că ar trebui să fie obligatoriu pe orice itinerar dacă vii în România”.

Ottley este și ambasadorul proiectului "Oltenia de Sub Munte”, un proiect dezvoltat în județul vecin, Vâlcea, și pe care prefectul Iulian Popescu l-a promovat printre primarii din Gorj: ”România trebuie să fie în topul destinațiilor turistice din Europa. Consider că turismul rural și lucrurile ca geoparcurile, natura și aventura sunt modalități extraordinare de a face acest lucru. Romania are cea mai mare pădure mixtă din Europa, două treimi reprezintă prădători, poate cea mai mare biodiversitate din Europa”.


Prefectul l-a întrebat pe Ottley ce consideră că ar trebui făcut pentru a îmbunătăți turismul în județul Gorj. Să fim mai vizibili, spune producătorul documentarului Flavours of Romania. 


„Primul lucru ar fi vizibilitatea, pentru a aduce oameni aici. ”Mulți spun "Nu avem infrastructura necesară pentru a primi turiști". "Dacă avem turiști, avem și infrastructură". Acesta este un scenariu de tipul "oul sau găina?" Dacă aduci oameni se vor întâmpla lucruri. Cred că deocamdată sunt suficiente locuri de cazare pentru oameni. În primul rând, trebuie să le arătăm oamenilor că suntem aici, să ne creăm vizibilitatea. (…) Atunci oamenii se vor adapta. Vor avea nevoie de mai mult spațiu pentru că restaurantul lor va fi plin. Vor avea nevoie de mai multe camere pentru că pensiunea lor e complet rezervată. Ei le vor construi, vor rezolva asta. Cred cu tărie că dacă începi o afacere este un pas mare. Dacă te gândești doar la scopul final și îți faci prea multe griji, nu vei face nimic. Devine imposibil. Așa că, primul pas, hai să aducem oameni aici”. 

Apoi, servicii mai bune.

”Cred că îmbunătățirea pensiunilor este un lucru foarte important. Ar fi frumos să avem un ghid care să prezinte oamenilor ceea ce doresc turiștii internaționali și să ridice standardul în general. Deci avem un început. Sunt o mulțime de hoteluri frumoase, locuri de calitate, precum cel în care ne aflăm acum. Dar sunt și multe pensiuni în care dușul e din plastic, crăpat și miroase a mucegai, săpunul e deja folosit, la micul dejun primești un ou rece, o bucată de brânză și pâine prăjită  de la magazin, nu făcută în casă. Aici se află o mulțime de oameni care păstrează tradiția”.


Folosirea resurselor din comunitate este un alt sfat al lui Charlie Ottley. 

”Cred că ar trebui să le ușurăm munca celor care dețin pensiuni și puncte gastronomice, să folosească produsele locale. Oamenii nu ar trebui să meargă la Metro sau Kaufland pentru a cumpăra alimente sau sau orice pentru a servi micul dejun oaspeților. Întotdeauna va exista cineva care să furnizeze produse locale.


Asta ar trebui pus la dispoziție pentru ca vizitatorii să experimenteze. Trebuie să păstrăm banii în comunitate. 

Tot ceea ce cheltuiesc oamenii acolo nu va ajunge la o mare companie sau la un lanț de supermarket-uri deținut de germani, elvețieni, francezi, etc. Banii se întorc în economia locală și ajută sătenii”. 

Charlie Ottley a realizat mai multe materiale video în județul Gorj, secvențe din ele ajungând să fie difuzate, la finalul lui 2022, pe BBC, un post britanic cu milioane de telespectatori. Atunci, costurile au fost acoperite de Mihai Olaru, proprietarul unei pensiuni din Baia de Fier și consilier județean. 

”Mă bucur să vin aici și să fac un film pentru a prezenta toate lucrurile frumoase care se întâmplă în județul Gorj. Toate atracțiile diferite precum natura, aventura, istoria, muzica, cultura, meșteșugurile, toate acestea, chiar și anotimpurile. Mi-ar plăcea să petrec ceva timp aici, să explorez mai bine zona, să încerc să surprind spiritul județului Gorj și să creez un film ce poate fi văzut în toată lumea, care să stârnească interesul oamenilor și să îi atragă aici”, a spus Charlie Ottley.

Vizualizări: 3,763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: