Un medic gorjean, „angajatul lunii” la cel mai mare spital din Londra
Un medic din Gorj a fost declarat cel mai bun angajat al lunii februarie al celui mai mare spital din Londra, St. Thomas. Este vorba despre Roxana Hotoboc, în vârstă de 57 de ani, fost director al Serviciului de Ambulanţă Gorj, care a plecat în Anglia în urmă cu 10 ani. Într-un interviu acordat pentru cotidianul „Adevărul”, Roxana Hotoboc povesteşte că a emigrat în Anglia pentru a le face un viitor mai bun copiilor săi. Fiica sa a ajuns avocat şi face parte din conducerea unei firme de avocatură, iar băiatul este angajat la o firmă de training, specialist în managementul afacerilor.
Roxana Hotoboc a precizat că în România se lupta cu morile de vânt, aici nepunându-se accent pe valoare şi profesionalism. „A fost o diferenţă şocantă pentru mine. M-am ajutat de experienţa căpătată, pentru că am plecat la o vârstă destul de înaintată. A fost greu, pentru că nu eram pregătită şi nu ştiam prea multe amănunte despre sistemul de sănătate şi cunoşteam doar limba la nivel «basic». Limbajul profesional l-am prins destul de repede şi nu am avut dificultăţi. Am deprins protocoalele şi a trebuit să învăţ multe lucruri, să lucrez în sistem informatizat. În primele luni a trebuit să studiez. Aveam într-o mână cartea medicală de urgenţă engleză şi în cealaltă pe cea românească. Cea mai mare diferenţă între sistemele de sănătate din România şi Anglia este că aici nu se face rabat de la calitate şi se fac investiţii pentru calitatea medicală. Se investeşte foarte mult în materiale, partea tehnică şi resursele umane“, a spus medicul gorjean.
Roxana Hotoboc spune că nu s-a simţit vreodată marginalizată pentru că vine din România, pentru că în Anglia contează cel mai mult educaţia: „Diferenţa dintre oameni nu o face altceva decât educaţia primită. Nu o face nici locul în care s-au născut, culoarea pielii sau altceva de genul acesta”, a spus Roxana Hotoboc.
RESPONSABILITATE
Roxana Hotoboc spune că premiul obţinut înseamnă o mare responsabilitate pentru ea. „Este o responsabilitate mai mare, pentru că nu vreau să dezamăgesc, şi mă mulţumeşte sufleteşte. Este foarte greu să se facă o distincţie pentru că toţi îşi fac datoria şi sunt foarte mulţi medici şi asistenţi deosebiţi. Contează şi numărul de pacienţi pe care-i tratezi. Mi s-a spus de către mai mulţi asistenţi că sunt medicul care consultă cel mai mare număr de pacienţi pe schimb din tot trustul, care înseamnă două spitale, sau că, atunci când sunt la serviciu, toată lumea este fericită. Muncesc foarte mult. Uneori, nu reuşesc să am o pauză după opt ore de lucru“, a precizat Roxana Hotoboc, pentru ziarul Adevărul.