Povestea celei mai vechi așezări umane din Europa. E în Gorj!
Puțină lume știe că într-un sat din Gorj a fost descoperită cea mai veche așezare umană. Peștera Cioarei, din satul Boroșteni, e cea mai veche peșteră locuită de om, din țara noastră.
Profesorul Marin Cârciumaru și-a dedicat peste două decenii din viață cercetării acestei grote și a făcut descoperiri unice în lume. “În primul rând, e vorba de recipientele de preparare a ocrului, care sunt unice în lume. Sunt cele mai vechi recipiente din România și din această parte a Europei. Sunt prima dovadă care a existat la nivelul paleoliticului european că omul de Neanderthal folosea ocrul pentru vopsitul facial și corporal”, a mărturisit profesorul.
Momentan toate vestigiile pot fi admirate în muzeul de la Târgoviște. „Sedimentul din Pestera Cioarei este cel mai vechi sediment de peșteră locuită de om din România. Faptul că avem datări carbon 14 dincolo de limitele metodei, adică datări de 54 de mii de ani, de 52 de mii de ani reprezintă un lucru extrem de rar. Aș putea spune că pentru România nu mai există o peșteră cu astfel de datări. Depozitul de jos, de la baza peșterii, are vârste de peste 80 de mii de ani”, a spus Marin Cârciumaru.
Pentru descoperirile făcute aici, în condiții foarte grele, profesorul a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Peștișani.
Autoritățile au în plan să acceseze fonduri europene, patru milioane de euro, pentru a pune grota în valoare. Nu va putea fi vizitată, dar autoritățile vor s-o scaneze și să o reproducă la baza versantului. Așa vor vedea toți vizitatorii descoperirile foarte importante făcute aici.
“Vom face la câteva sute de metri un muzeu al evoluției lumii. Va fi peștera scanată la mărime naturală și vor fi și alte spații care vor deservi turiștii. Peștera e monument de categorie A și va trebui protejată. Peste ani și ani de zile, tehnologia va avansa, s-au găsit o mulțime de vestigii pe care trebuie să le conservăm, dar nu vrem să ignorăm ce a descoperit domnul profesor în Peștera Cioarei și să o punem în valoare”, a spus primarul din Peștișani, Cosmin Pigui.