Ponta despre CE Oltenia: Mărim salariile şi închidem compania!
Premierul Victor Ponta nu a înţeles nimic din strigătele celor peste cinci mii de mineri şi energeticieni. Acesta a comentat, în stilul caracteristic, demonstraţiile oamenilor pe care le consideră nelalocul lor. Mai mult, el a făcut un apel la „bun simţ“ şi le-a reproşat minerilor că cer măriri de salarii. Asta deşi ei protestează pentru că li se taie 40% din venituri. Ponta a anunţat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere restructurări masive şi radicale la CEO, iar discuţiile vor fi reluate în aprilie. Subiectul reorganizării companiei a fost deschis de directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care avea şi câteva variante.
Premierul Victor Ponta a ales tot şantajul pentru a rezolva problema din CE Oltenia. După ce Directoratul companiei a susţinut că angajaţii au de ales între venituri mai mici sau intrarea în insolvenţă, premierul a spus ieri că minerii şi energeticienii au varianta restructurării sau închiderii companiei energetice.
Ponta admite că ar fi probleme de management
În timp ce FMI a cerut luarea unor măsuri care să facă din CE Oltenia o companie rentabilă, conducerea companiei a declarat presei din Gorj că Fondul a solicitat să mai rămână în funcţiune doar cinci grupuri energetice. Directorul general al CE Oltenia ar fi prezentat în faţa FMI două variante de reorganizare, dar spune că cei de Fond au cerut să fie ţinute în funcţiune doar cinci grupuri. În fapt, asta a cerut şi conducerea CE Oltenia, atunci când a vorbit de închiderea unui grup la Turceni, unul la Craiova, unul la Işalniţa şi cele două de la Brăila, care oricum nu funcţionau.
Premierul Victor Ponta a comentat ieri demonstraţiile minerilor şi energeticienilor. El le-a reproşat că au strigat în stradă pentru măriri de salarii, deşi realitatea este că salariaţii CE Oltenia au manifestat împotriva tăierii cu 40% a cheltuielilor cu munca vie. Ba mai mult, premierul a făcut „apel la bun simţ“. „Am văzut zilele trecute manifestaţii, "să mărim salariile". Noi ne chinuim acum - şi sper să reuşim şi vom reuşi - să salvăm companiile şi să salvăm locurile de muncă. Dacă şefii de sindicat cred că e momentul să ceară măriri de salarii, le mărim şi le închidem. Eu nu cred că asta îşi doreşte cineva şi fac un apel la raţiune şi la bun simţ din partea tuturor, pentru că e vorba de zeci de mii de locuri de muncă, de familii şi de o industrie strategică pentru România“, a spus Ponta.
Angajaţii CEO au cerut demisia directorului general Laurenţiu Ciurel. Ponta a vorbit şi despre managementul companiilor. La Hunedoara directorul a fost demis, la Gorj Laurenţiu Ciurel este încă pe funcţie. „E nevoie însă de management mai performant şi la Hunedoara, şi la Oltenia şi e nevoie de înţelegere din partea sindicatelor“, a spus Ponta.
NEGOCIERI
Premierul a spus că FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială au cerut „restructurări masive şi radicale, care, din punctul nostru de vedere, nu salvează industria producătoare de energie pe cărbune şi locurile de muncă, ci practic, îi trimit într-o spirală care în termen de câţiva ani va duce la reducerea semnificativă a acestui sector în România“, în timp ce Guvernul doreşte luarea unor „măsuri de eficientizare“.
DECLARAŢII
În campania electorală, premierul Victor Ponta, candidat la Preşedinţia României, declara că nu vor fi concedieri la CE Oltenia. De asemenea, directorul general al CEO, Laurenţiu Ciurel, spunea la fiecare intervenţie în emisiuni TV că cei care spun că urmează disponibilizări la CEO o fac doar pentru că este an electoral.
REACŢIE
Sindicatele din minerit şi energie vor solicita o întrevedere cu premierul Victor Ponta, pentru a-i spune care sunt problemele din cadrul CE Oltenia. Sindicaliştii doresc evitarea tăierilor sumelor de la cheltuielile cu munca vie şi acceptă măsuri de eficientizare a companiei, dar nu precum cele prezentate de companie: 3000 de concedieri cu maxim două salarii.