Pomana porcului pentru copiii din centrele de plasament
Aproximativ 50 de copii din centrele de plasament au participat ieri la pomana porcului. Consiliul Judeţean Gorj a respectat tradiţia din ultimii ani sacrificând un porc pentru copiii instituţionalizaţi. Copiii au mulţumit autorităţilor printr-un program de colinde. Toţi au primit plăsuţe cu dulciuri la pomul de Crăciun împodobit special pentru ei.
Un porc de aproximativ 100 de kilograme a fost sacrificat ieri pentru copiii din centrele de plasament. Acţiunea se organizează de câţiva ani tocmai pentru ca orfanii să simtă spiritul sărbătorilor de iarnă. „Ne bucurăm că am reuşit să menţinem acest obicei şi mulţumim celor care au fost aproape de noi pentru a asigura logistica necesară. An de an copiii sunt tot mai obişnuiţi cu sacrificarea porcului. Am stat de vorbă cu ei şi am văzut că deja ştiu care sunt preparatele tradiţionale ce se pregătesc înainte de Crăciun. Porcul va fi pregătit într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, iar preparatele vor fi duse copiilor instituţionalizaţi în casele de tip familial”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Porcul a fost asomat prin electrocutare de către medicii veterinari. “Porcul a fost electrocutat pentru ca animalul să nu simtă durerea. Pentru câteva minute, porcului i se prinde la ureche un cleşte cu ajutorul căruia este electrocutat. Asomarea nu împiedică cu nimic sacrificarea tradiţională pentru că după electrocutare porcul sângerează”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. O parte dintre copiii prezenţi au mai asistat la această tradiţie, însă alţii au văzut pentru prima dată cum se sacrifică porcul de Crăciun. „Îmi place şoricul şi caltaboşii, dar îmi pare rău de porc că-l omoară oamenii”, a precizat un băieţel.
MULŢUMIRI
Copiii au ţinut să mulţumească organizatorilor printr-un program artistic. Ei au cântat colinde şi au primit cadouri. Cei mai mulţi dintre ei îşi vor petrece Crăciunul în centrele de plasament deoarece provin din familii sărace, iar părinţii nu şi-au manifestat dorinţa de a-i lua acasă de sărbători. “Copiii din sistemul de protecţie au fost invitaţi să participe la tăierea porcului. Ei ştiu că astfel se prevesteşte Crăciunul. În acest fel se simt băgaţi în seamă şi li se aduce zâmbetul pe buze”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.