Poliţişti condamnaţi pentru muşamalizarea unui accident
Verdict definitiv al Curţii de Apel Craiova într-un dosar penal care vizează doi angajaţi ai IPJ Gorj, un ofiţer şi un subofiţer, respectiv naşul şi finul, între cei doi fiind o legătură de rudenie de acest gen. Condamnarea de acum vine după un accident rutier care a avut loc în urmă cu câţiva ani în centrul municipiului Târgu Jiu.
Cel mai mare în grad, Florin Grigore Nanu Cziko, a primit luni o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, asta după ce, iniţial, la Judecătoria Târgu Jiu primise o condamnare de 1 an. Executarea fost însă suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani, timp în care cel care în curând va fi „fost ofiţer” va trebui să fie permanent la dispoziţia autorităţilor judiciare ale statului.
Cziko trebuie să raporteze orice plecare de acasă mai mare de 5 zile, instanţa dispunând ca el să frecventeze programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În plus, inculpatul are de prestat 90 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Târgu Jiu sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Finul său, Ionuţ Marian Vîrjan, a contestat şi el sentinţa dispusă anul trecut de Judecătoria Târgu Jiu împotriva sa, însă Curtea de Apel a stabilit că verdictul magistraţilor gorjeni poate rămâne acum definitiv. Astfel, Vîrjan e condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, şi în cazul său executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani. Pentru alţi doi ani de acum încolo agentul nu va avea voie să mai conducă autoturisme, fiindu-i suspendat acest drept. În plus, şi el este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii alături de naşul său pentru o perioadă de 90 de zile tot la Primăria Târgu Jiu sau DGASPC Gorj. De asemenea, inculpatul trebuie să anunţe orice plecare de la domiciliu mai mare de 5 zile. Alţi doi agenţi trimişi în judecată de procurori pentru favorizarea infractorului, Gabriel Popescu şi Elena Andrada Luţă, au fost achitaţi de instanţele de judecată, nefiind suficiente probe care să susţină acuzaţiile ce le-au fost aduse.
Curtea de Apel Craiova a majorat prin sentinţa definitivă de luni şi cuantumul cheltuielilor judiciare pe care trebuie să le suporte inculpaţii condamnaţi penal faţă de statul român. Astfel, Vîrjan are de plătit 3000 de lei, iar Cziko 1700 de lei, la care se mai adaugă câte 500 de lei cheltuieli efectuate de stat pentru judecarea apelurilor celor doi.
Filmul accidentului
Condamnarea de acum vine după un accident rutier pe care Vîrjan l-a făcut în urmă cu câţiva ani în centrul municipiului. La vremea respectivă, IPJ Gorj nu a suflat o vorbă despre cele întâmplate, ulterior ieşind la iveală că agentul făcuse scandal într-un local din oraş. Agenţii de pază l-au scos afară după ce a început să joace pe mese şi să ceară anumite dedicaţii. Furios şi băut, Vîrjan s-a urcat la volanul maşinii sale pentru a-i urmări pe stradă pe agenţii care nu îl lăsaseră să se distreze. Le-a lovit maşina acestora după care în scenă a intrat naşul său, Cziko, care a încercat să muşamalizeze incidentul. El încerca să ajungă cu ancheta în punctul din care rezulta că altcineva ar fi condus autoturismul, nu finul său, ci soţia acestuia, care nu consumase alcool. Agentul a refuzat şi să îi fie recoltate probe biologice, ştiind care sunt consecinţele din punct de vedere legal. În cele din urmă, adevărul a ieşit la iveală, iar acum naşul şi finul se alătură unei liste mai lungi cu poliţişti gorjeni care în ultimii ani au devenit inculpaţi condamnaţi în diferite dosare, de la luare de mită până la omor calificat.