Plătiţi dublu de complexurile energetice: Avocaţii „Şova“, PONTAţi 25 de ore din 24
Jaful, după unii, consultanţa juridică, după alţii, făcute de casa de avocatură „Şova şi asociaţii” la complexurile energetice Turceni şi Rovinari s-a ridicat în perioada 2007-2008 la câteva milioane de euro. Mari case de avocatură din lume ar fi invidioase pe un asemenea succes. Secretul avocaţilor de la Şova este unul simplu, şi-au decontat 15-20 iar uneori chiar şi 25 de ore de consultanţă juridică pe zi. Un exemplu: avocatul Radu Cernov a fost plătit pe 15 ianuarie 2008 pentru 25 de ore de consultanţă, o parte pentru CE Turceni, o parte pentru CE Rovinari. Casa „Şova şi asociaţii” era condusă la acea vreme de actualul senator PSD Dan Şova, care îl avea ca partener senior pe deputatul PSD Victor Ponta. Ambii se dau cinstiţi şi apar la televizor condamnând jaful din banul public, deşi l-au practicat cu succes.
Fiecare dintre complexurile energetice Turceni şi Rovinari a plătit în perioada 2007-2008 mii de ore de asistenţă juridică avocaţilor de la „Şova şi asociaţii”. În aceeaşi perioadă, pesedistul Victor Ponta, senior partener la „Şova şi asociaţii”, a câştigat potrivit declaraţiei de avere, mai bine de zece miliarde de lei vechi din asistenţă juridică, dar a susţinut că banii lui au venit din altă parte. Şi totuşi, obţinerea contractelor de către Casa Şova la complexuri au coincis cu perioada în care Ponta a devenit senior partener. Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă extrem de timidă în acest caz, iar între timp atât Ponta, cât şi Şova, au spălat putina şi au anunţat retragerea din casa de avocatură care i-a îmbogăţit.
Casa Şova a inventat ziua de 25 de ore
Jaful făcut de „Şova şi asociaţii” la complexurile energetice Turceni şi Rovinari ar putea fi evident pentru procurorii anticorupţie dacă aceştia ar aduna orele decontate de avocaţi la cele două societăţi. Ar vedea că sunt zile, şi nu puţine, în care avocaţii au decontat la cele două complexuri mai bine de 15 ore pe zi. Recordul absolut îl deţine Radu Cernov, care pe 15 ianuarie 2008 şi-a decontat 20 de ore la Turceni şi încă cinci la Rovinari. Acesta a mai avut şi alte zile bune: 20 de ore pe 10 ianuarie, 19 ore pe 4 februarie, 15 ore pe 11 februarie, 16 ore de 13 februarie, 21 de ore pe 19 februarie etc. Sunt zeci de exemple în acest sens la Radu Cernov, dar şi la alţi avocaţi ai Casei Şova.
Să luăm, spre exemplu, ziua de 13 februarie, care s-a dovedit norocoasă pentru avocaţii „Şova”. Nu mai puţin de cinci avocaţi şi-au decontat în acea zi câte 16 ore de muncă, jumătate la Turceni, jumătate la Rovinari. Este vorba despre Radu Cernov, Roxana Eftimie, Paula Săndulescu, Iuliana Negoiţă şi Eugen Pop.
O zi prolifică a fost şi 19 februarie, în care Radu Cernov a decontat 13 ore la Turceni şi 8 la Rovinari, Roxana Eftimie 12 la Turceni şi 8 la Rovinari, Iuliana Negoiţă 14 la Turceni şi 8 la Rovinari etc.
No-combat din partea procurorilor anticorupţie
Cred că este limpede pentru toată lumea că multe dintre aceste ore sunt pontate fictiv, fiind puţin probabil ca un singur avocat să acorde peste 15 ore de consultanţă juridică pe zi, uneori chiar şi peste 20. Iar cazul cu 25 de ore este dovada pe care procurorii ar trebui să nu o ignore. Având în vedere că o oră de consultanţă era plătită de fiecare din cele două companii cu peste un milion şi jumătate de lei vechi, ne putem face o idee despre dimensiunea jafului.
Dar, oricât de clare ar fi hârtiile, procurorii sunt ezitanţi, ca să nu spunem că dau dovadă de no-combat.
În iulie 2008, DNA Târgu Jiu a solicitat complexului Energetic Turceni să îi pună la dispoziţie, în copie, contractele pe care le are încheiate cu firme de avocatură şi documentaţiile care au stat la baza încheierii acestor contracte. Practic, DNA a cerut contractul încheiat de complex cu Casa Şova. Culmea, conducerea de atunci a CE Turceni a cerut Casei de avocatură Şova să formuleze un răspuns către DNA, motiv pentru care a plătit şase ore de muncă prestate de avocatul Roxana Enescu. Prin răspuns, DNA a fost informat de procurorii „Şova” că nu sunt de acord să dea documentele solicitate.
Proces de la Rovinari, decontat şi la Turceni
Unele dintre cauzele pentru care Şova acorda asistenţă celor două complexuri energetice erau asemănătoare şi probabil de aceea avocaţii munceau o dată şi încasau de două ori. Obişnuinţa a devenit atât de mare, încât la un moment dat au înaintat Complexului Energetic Turceni spre decontare orele muncite pentru CE Rovinari. Mai exact, avocaţii Giani Carasol şi Cezar Ghiuzgan au decontat la Turceni 2240 RON pentru că au studiat dosarul în care liderul sindical Constantin Mitrescu dădea în judecată CE Rovinari. Pentru acelaşi dosar a mai plătit şi CE Rovinari 22.000 RON, asta în condiţiile în care procesul se referă la daune de circa 2.000 de lei cerute de sindicalist.
Orele dublate de avocaţii Şova reprezintă numai o parte a jafului practicat de Casa de avocatură la cele două complexuri. Aşa cum Pandurul a scris în numeroase rânduri, marile tunuri s-au dat pe procese cu miză inventată şi rezolvate în câteva zile, contra unor sume de miliarde de lei vechi.