(închide)

Pîrvulescu (FNME): Trebuiau să ia măsuri să nu ajungem în situația asta

Sindicaliștii reacționează după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut public că închiderea grupurilor pe cărbune a adus România în situația de a importa masiv energie electrică. Afirmațiile nu-i surprind pe liderii minerilor din Gorj mai ales că ei știu și mai bine situația din teren. Măsurile ar fi trebuit luate de multă vreme, ca să nu ajungem în această situație, îi transmite liderul Federației Naționale Mine Energie.


“Nu putem spune că nu ne-a ajutat deloc actualul ministru pentru că pe mandatul dumnealui s-au dat câteva hotărâri vizavi de exproprieri pe anumite perimetre miniere, dar prin faptul că nu s-a vrut să se facă niciun demers la Comisia Europeană pentru a se prelungi termenele, aici nu e scuză nici de la dumnealui, nici de la Guvern. Se vede de câțiva ani faptul că prin scoaterea energiei în bandă am început să importăm foarte mult și la prețuri foarte mari. Trebuia să-și ia măsuri să nu ajungem în situația asta”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, la Radio Infinit.

Liderul FNME a mai subliniat că energia verde nu va putea înlocui energia pe cărbune. 

Reacția lui Dumitru Pîrvulescu a venit după ce ministrul Energiei a declarat că România a ajuns să importe masiv energie pentru că au fost închise grupuri pe cărbune.

„România este un foarte bun cetăţean european în sectorul energetic. De ce? Am făcut tot ce ni s-a cerut. Am intrat pe traiectoria de decarbonizare? Am intrat. Am închis în trecut grupuri pe cărbune? Le-am închis. De aceea am ajuns astăzi să fim dependenţi pe anumite intervale orare de importuri – şi suntem cu o capacitate de interconectare de 3.500 de megawaţi. Avem 10 linii, erau nouă până de curând, acum avem şi Reşiţa-Pancevo, urmează încă cel puţin două sau trei linii cu Republica Moldova, încă două cu Ucraina, deci o să nu ducem undeva la 16 linii în următorii doi-trei ani. Ori, dacă noi avem un vârf de producţie de 6.000 – 6.500, poate 7.000 dacă ne străduim şi ne ajutăm vremea, înseamnă că putem, teoretic, să exportăm cam jumătate din această capacitate. Nu este cazul altor state europene şi atunci am cerut dreptate. Am cerut un lucru de bun simţ, moral, să avem nu doar obligaţii, ci şi aceleaşi drepturi pe piaţa integrată a energiei”, e afirmația făcută de Sebastian Burduja.

Vizualizări: 1,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: