Blocul energetic nr. 5 Rovinari, supus testelor de performanță
Complexul Energetic Oltenia alocă aproape un miliard și jumătate de lei vechi pentru teste de performanță ce vor fi făcute Blocului energetic nr. 5 de la Rovinari. De aproape 10 ani, acesta a fost într-un proces de retehnologizare, iar acum „este gata să fie pus în funcţiune şi conectat la Sistemul Energetic Naţional”, după cum a afirmat, recent, chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Șefii CE Oltenia așteaptă, acum, ofertele din partea firmelor interesate de acest proiect.
„Testele de performanță la blocul energetic nr. 5 - 330 MW după executarea lucrărilor de reabilitare si modernizare, trebuie să confirme îmbunătățirea performanței energetice, eficientizarea procesului de ardere în vederea producerii energiei electrice în conformitate cu prevederile normativelor/ reglementărilor aflate în vigoare. Totodată, la punerea în funcțiune a blocului energetic acesta trebuie să respecte toate condițiile impuse de legislația de mediu în vigoare, respectiv emisiile de pulberi, NOx, SO2 să se încadreze în limitele aferente“, se arată în anunțul postat de reprezentanții Complexului Energetic Oltenia pe site-ul de licitații publice.
„Obiectivul general la care contribuie achiziția serviciului îl reprezintă confirmarea parametrilor de performanta cazan-turbina, electrofiltru, mori cărbune, consum propriu tehnologic specifice blocului energetic nr. 5 al SE Rovinari, în condiții de siguranță cu respectarea tuturor condițiilor impuse de legislația de mediu în vigoare referitoare Ia cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari, în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului”, mai arată sursa citată.
Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmat că retehnologizarea blocului energetic de la Rovinari a fost „una dintre cele mai complexe lucrări efectuate în infrastructura sistemului energetic din România”.
„S-au efectuat toate lucrările necesare pentru conformare la cerinţele de mediu (conform celor mai stricte standarde la nivel european): instalaţie de desprăfuire electrostatică, instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere, instalaţii de evacuare în sistem slam dens, instalaţie de denoxare a gazelor de ardere. Lucrările de reabilitare şi modernizare au fost realizate de către firme terţe şi personal propriu, sub coordonarea specialistilor din cadrul S.E.Rovinari. Prin lucrările realizate, la acest grup se preconizează costuri de funcţionare comparabile cu cele ale grupurilor pe gaze”, a afirmat Sebastian Burduja.
Proiectul a costat peste 100 de milioane de euro şi a necesitat un efort uman semnificativ.