Petrescu cere ministrului Energiei să împiedice dizolvarea UEF Motru

Complexul Energetic Oltenia va cere dizolvarea UEF Motru, în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 21 decembrie. Aprobarea unei astfel de hotărâri înseamnă disponibilizarea celor 85 de angajaţi ai Uzinei de Foraj Motru. Directorul Ilie Petrescu spune că va merge la Bucureşti săptămâna viitoare, pentru a cere ministrului Energiei să împiedice dizolvarea unităţii.

Rep.: În Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 21 decembrie se va propune dizolvarea unităţii. Cum comentaţi?

I.P.: Sper să nu se aprobe asta. În primul rând trebuie făcută o analiză serioasă şi analizate cauzele. UEF este o unitate de producţie ca şi toate unităţile miniere, care au costuri şi cheltuieli privind utilajele pe care le avem în unitate. Utilajele sunt foarte vechi, de prin 1978, dar cauza principală este că n-am avut lucrări, iar impozitele pe salariile angajaţilor şi celelalte dări la stat trebuie susţinute de undeva, ori în condiţiile în care doar 10-30% din unitate lucrează nu poţi să susţii restul angajaţilor. În anii 2013-2014 n-au fost contracte, s-au diminuat veniturile de la 9,8 la 4,3 milioane de lei, evident că asta înseamnă pierdere.

Rep.: Pe final de an aţi primit lucrări de la CEO. Poate fi evitată dizolvarea?

I.P.: S-ar putea face o recapitalizare a societăţii, adică o infuzie de capital din partea acţionarului. Asta ar fi cea mai bună soluţie pentru această unitate specifică zonei miniere. După alunecarea de la Jilţ Sud, vom avea nişte foraje geologice pentru prospectarea zonei. Din punctul meu de vedere, nu văd bună dizolvarea. Acţionarul principal trebuie să ia o măsură pentru depăşirea acestei situaţii. Oricum vom merge la Ministerul Energiei, vom spune că am făcut program de restructurare. E adevărat că UEF nu poate merge cu mai mult de 60 de oameni la lucrările pe care le-a avut, dar asta nu înseamnă disponibilizări, pentru că la 60 de oameni productivi poţi să ţii 20 de oameni care lucrează la pază, administrativ şi TESA. Trebuie discutat la minister, voi merge la directorul general din Ministerul Energiei, iar dacă va fi nevoie voi merge şi domnul ministru.

Rep.: Cu domnul Ciurel aţi discutat?

I.P.: Domnul Ciurel ne-a ajutat cu banii pentru Finanţe şi urmează ca în zilele următoare să discut cu dumnealui, pentru că este foarte importantă această problemă. Nu trebuie să ajungem la dizolvare, acţionarul principal trebuie să ia măsura ca aceşti oameni, care lucrează în domeniul minier, să nu rămână fără locuri de muncă. Nu ştiu cine a avut ideea dizolvării, dar UEF a fost tot timpul un partener legat 100% de acţionarul nostru.

Rep.: Noul Consiliu de Administraţie al UEF a venit cu propunerea de dizolvare?

I.P.: Chestiunea asta s-a discutat în Consiliul de Administraţie de doamna Stăvăroiu şi de domnul Răuţ, de echipa veche. Dânşii susţineau fuziunea cu Minprest. Nu ştiu de ce acum s-a trecut la o altă variantă mult mai rea. O eventuală dizolvare a UEF ar crea mari probleme pentru zona Motru, UATAA are probleme, sunt oameni care rămân pe drumuri, care au familii de întreţinut. Motru este un pol social, nu-i ca dimensiune doar 23.000 de locuitori, aici vin din toate zonele de la Padeş până la Văgiuleşti. În plus, nu e o încărcare pentru CE Oltenia cei 85 de oameni ai noştri, iar dacă scot lucrările la licitaţie CEO nu are de câştigat, dacă n-ar mai exista UEF. Această dizolvare nu e corectă, suntem 85 de oameni şi putem să devenim chiar o secţie a CEO, un sector de foraje, exploatări.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: