Peștii din Gilort, salvați cu bani europeni

Experiență inedită pentru mai bine de o sută de copii din Târgu Jiu. Au petrecut o zi în mijlocul naturii. Au descoperit povestea râului Gilort și a speciilor rare de pești care trăiesc aici și care sunt protejați printr-un proiect pe fonduri europene. 

Copiii au pornit într-o drumeție pe albia râului Gilort și au aflat informații interesante despre peștii pe cale de dispariție care se mai găsesc aici, despre habitatele lor, dar și despre proiectul celor de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj care au reușit să obțină 1,5 milioane de euro, fonduri europene, să implementeze un proiect ce-și propune să salveze peștii reofili, care trăiesc în apele curgătoare.

„Cele patru specii de pești care au un regim de protecție în zona aceasta sunt chișcarul, pește foarte rar și care e protejat în foarte puține arii protejate din România, dunărița sau nisiparnița, mreana vânătă și porcușorul de nisip. Lucrările pe care le vedeți aici, care apar ca niște trunchiuri de copaci încastrați în albie sunt lucrări de bioinginerie care nu s-au mai făcut până acum în țara noastră. A trebuit să creăm un așa-numit pasaj de migrație pentru pești, care să le faciliteze acestora travesarea acestui prag, acestui baraj”, le-a spus copiilor Nicolae Calma, de la APM, managerul proiectului "Fish for life". „Sunt foarte încântați pentru că nu avem o școală cu teme. E o școală a relaxării, a bucuriei”, a spus Manuela Negru Popescu, unul dintre dascălii care au însoțit copiii.

„E ca o lecție de științele naturii, dar în aer liber. Mi-a plăcut foarte mult”, a spus o elevă. „Am învățat că ne trebuie un mediu curat ca peștii să supraviețuiască”, a mărturisit o altă elevă.

Acțiunea a avut loc în cadrul Programului Săptămâna Verde. Astfel de activități sunt programate toată săptămâna în toate unitățile de învățământ din județul Gorj. Vor petrece mai mult timp în mijlocul naturii, vor planta puieți, vor strânge gunoaie și vor învăța să aprecieze mai mult natura și mediul înconjurător.

Galerie foto






Vizualizări: 895

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: