Târgu Jiul lui 2024. Strâng apă de ploaie să aibă cu ce spăla vasele!

E complicată situația localnicilor din Cartierul Drăgoieni 2, din Târgu Jiu. În anul 2024, oamenii spun că au ajuns să strângă apă de ploaie în roabe sau să aducă apă în bidoane de la zeci de kilometri distanță ca să aibă cu ce spăla rufele sau vasele. De spălat, se spală la rude, iar de băut își cumpără apă din magazine. Primăria, Complexul Energetic Oltenia și cei de la Aparegio au avut noi discuții pe marginea acestui subiect și promit o soluție până la Paște. 

De aproape 12 ani, oamenii care au fost mutați în Cartierul Drăgoieni 2 au primit promisiunea că vor avea și utilități. Dar n-au decât curent. Au fost strămutați aici din calea lucrărilor miniere și nici după atâția ani nu au apă la robinete ori iluminat stradal și nici canalizare sau gaze. Complexul Oltenia este proprietar pe străzi, iar municipalitatea a invocat că nu poate interveni pe domeniul privat. Așa, cu responsabilitate pasată dintr-o parte în alta, oamenii au ajuns să se plângă jurnaliștilor că le-a ajuns cuțitul la os pentru că acum le-a secat și apa din fântâni.

„Strângem apă de ploaie în roabe sau cărăm de la Schela, de la vreo 20 de kilometri distanță ca să avem de vase, de un duș. În România, 2024. Ne strângem mai mulți și mergem și cărăm cu bidoanele”, a spus o localnică. „Promisiuni au fost multe. Și de la primărie, și de la CEO, dar am rămas tot ai nimănui. Nu avem apă, canalizare, gaze, nu avem iluminat stradal. Noroc cu chinezii că au inventat lămpile astea solare și le mai atârnăm în poartă”, a spus un alt localnic. 

„De 12 ani ni s-a promis apă. Degeaba. Noi suntem strămutați de la Pinoasa. Când am plecat de acolo, acolo aveam apă. Am venit aici să ne chinuim. Am avut în fântâni, dar au secat. S-au ars pompele pentru că nu mai e apă. Ne chinuim, dar speranța moare ultima”, a spus un alt localnic. 

Primarul Marcel Romanescu le-a promis oamenilor că problema se va rezolva până la Paște. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru pentru că, și în 2020, în ultima campanie electorală, oamenii au primit aceeași promisiune. Ba chiar atunci aleșii locali au votat și o hotărâre de Consiliu Local prin care spuneau că vor prelua cu titlu gratuit străzile din Cartierul Drăgoieni 2 doar că nu a fost de aceeași părere și Complexul Oltenia care a continuat să se opună cedării străzilor. Soluția găsită acum este să fie cedată doar rețeaua de apă și canalizare municipalității, să fie prelută de Aparegio, care va monta apometre și va face contracte cu oamenii care locuiesc aici. 

La sfârșitul săptămânii trecute, localnicii spun că au venit salariați de la Aparegio să verifice conductele și că nu ar fi fost descoperite probleme. Întreaga rețea de apă și canalizare a fost realizată de Complex când a făcut cartierul pentru strămutați, dar aceasta nu a funcționat niciodată, iar oamenii au fost nevoiți să-și foreze puțuri ori să sape fântâni ca să aibă apă.

Galerie foto




Vizualizări: 2,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: