Peste 300 de tineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți 

Sute de tineri din județul Gorj doresc să își găsească un loc de muncă! S-a dovedit acest lucru, astăzi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată de AJOFM Gorj. 

Tinerii au purtat discuții, au primit informații și putut lăsa CV-uri angajatorilor. Potrivit AJOFM Gorj, 55 de angajatori au venit, cu oferta lor, la Bursa locurilor de muncă. Ei au avut disponibile 664 de oferte pentru cei interesați să se angajeze.

România se numără printre statele europene unde rata locurilor de muncă vacante era sub 1% anul trecut. Prin contrast, țara noastră este la mijlocul clasamentului când vine vorba de rata șomajului. Nepotrivirea dintre cele două cifre indică tensiuni pe piața muncii, arată interpretarea specialiștilor.

Rata locurilor de muncă vacante în România a fost în 2023 de 0,8%, printre cele mai scăzut din Europa, arată datele Eurostat, interpretate de Monitorul Social. Media la nivelul Uniunii este simțitor mai mare, apropiindu-se de 3%.

Prin contrast, ratat șomajului este de 5,6% în România, ceea ce pune țara noastră la mijlocul clasamentului european. Cel mai scăzut șomaj este în Cehia, unde se ridică la 2,6%.

Fundația Friedrich Ebert interpretează aceste date ca arătând „nepotriviri între competențele cerute de angajatori și competențele persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă”. DUpă șocul din timpul pandemiei de coronavirus, aceste date arată că piața muncii este într-un proces de reorganizare. Un alt factor care influențează cifrele este dat de flexibilizarea pe piața muncii, în care contractele de muncă sunt puse în plan secund în favoarea ofertelor de muncă pe proiect sau prin alte forme juridice, pentru liber profesioniști. În final, „migrația economică ridicată din România joacă un rol fundamental în semnalarea unei capacități relativ reduse a pieței muncii de a absorbi noi angajați în industrie, servicii și construcții, comparativ cu țările din vest”, se mai arată în comunicat.

Vizualizări: 283

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: