Perseverență și pasiune: Interviu cu Mihai-Alexandru Bratu, olimpicul de 10
Olimpiadele academice reprezintă mult mai mult decât simple competiții; ele încurajează dezvoltarea personală și profesională a elevilor, le oferă oportunități de învățare continuă și îi pregătesc pentru provocările viitoare. Performanțele elevilor olimpici nu se limitează doar la medaliile și distincțiile obținute în competiții academice. Ele sunt o oglindă a pasiunii, a sacrificiului și a perseverenței lor, arătând tuturor că nimic nu este imposibil atunci când există dedicare.
Într-o lume în care succesul academic este adesea subestimat sau trecut cu vederea, Mihai-Alexandru Bratu a reușit să-și facă vocea auzită și să demonstreze că pasiunea și dedicarea pot conduce la performanțe remarcabile. În interviul de astăzi, am avut plăcerea de a discuta cu el despre reușitele obținute în ultimii ani.
Mihai este proaspăt absolvent al Colegiului Național Tudor Vladimirescu din Tâegu Jiu. "În timpul liceului am participat la mai multe olimpiade internaționale, unde am obținut următoarele rezultate: Medalii de aur la Olimpiada Internațională de Lingvistică în 2021 și 2022; Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Geografie în 2022; Medalie de bronz la Olimpiada de Lingvistică Asia-Pacific în 2021 și medalii de argint la aceeași olimpiadă în 2022 și 2023. De asemenea, anul acesta m-am calificat la Olimpiada Europeană de Geografie și la Olimpiada Internațională de Lingvistică. La Bacalaureat, pe care l-am susținut în sesiunea specială datorită suprapunerii cu olimpiada de geografie, am obținut media 10." Nu numai că a excelat în competițiile internaționale, fiind considerat cel mai bun participant român din toate timpurile la Olimpiada Internațională de Lingvistică, dar Mihai a obținut și o distincție deosebită în cadrul orașului unde locuiește. În luna mai a anului 2023, a fost declarat Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu Jiu.
O zi obișnuită din viața lui Mihai se desfășoară într-un ritm intens, centrat pe pregătirea pentru olimpiade. Pregătirile pentru competiții l-au ajutat să fie mai productiv și să își organizeze mai bine timpul. În general, își începe ziua devreme, iar majoritatea timpului său este dedicat studiului și antrenamentelor în vederea competițiilor viitoare. "Zilele mele sunt destul de diferite, dar în următoarea perioadă vor consta probabil în trezirea în jur de 8-9, lucru pentru olimpiade pentru majoritatea zilei, începând în jurul orei 10-11 și până seara." În restul serii, își petrece timpul alături de prieteni, participând la activități recreative sau relaxându-se înainte de culcare.
Datorită olimpiadelor, Mihai recunoaște că a avut o multitudine de experiențe memorabile, având oportunitatea să cunoască și să își facă prieteni din toate colțurile lumii. Însă cea mai memorabilă experiență avută a fost participarea, în 2022, la Olimpiada de Lingvistică, în Insula Man. "A fost prima (și momentan singura) experiență a unei olimpiade internaționale care s-a desfășurat fizic. Mi-a plăcut în special pentru că mi s-a părut o atmosferă mai relaxată, atât înainte, cât și după probe."
Când vine vorba despre cel mai dificil aspect al competițiilor olimpice, Mihai consideră că alegerea olimpiadelor care l-au interesat a făcut pregătirea pentru acestea plăcută și naturală. "Poate cea mai grea parte a fost teama de a nu mă ridica la același nivel ca în anii anteriori, dar aceasta mai mult m-a motivat pentru a continua pregătirea intensă, chiar dacă deja parcursesem aceeași materie în anul precedent." Atât la Olimpiada de Lingvistică, cât și la cea de Geografie, presiunea timpului îl ajută pentru a-și păstra concentrarea în timpul momentelor intense. Fiind conștient că subiectele sunt dificile și trebuie finalizate într-un timp limitat, se străduiește să utilizeze fiecare minut în mod eficient și să rămână productiv pe toată durata probei. "Le recomand tuturor elevilor să încerce să participe la olimpiade, să își găsească materia sau materiile în care vor și au potențial să performeze. Apoi le recomand să încerce să participe, dacă ajung la faza națională, la baraje. Un alt lucru important este să comunice cu ceilalți participanți. Astfel poți afla de diferite surse de pregătire, pe lângă faptul că îți vei face noi prieteni."
Reprezentarea României la competițiile internaționale înseamnă mult pentru Mihai. "Consider că nivelul selecțiilor din România este foarte ridicat datorită numărului mare de elevi performanți, iar performanțele la nivel internațional, în special anul trecut, când la majoritatea olimpiadelor internaționale ne-am clasat în primele 3 locuri din lume sau din Europa, arată o competiție mai ridicată necesară pentru reprezentarea acestei țări."
În ceea ce privește planurile sale pentru viitor, Mihai-Alexandru urmează să înceapă studiile la TU Delft în Olanda, unde va studia informatica. După absolvirea facultății, intenționează să continue cu un masterat și, eventual, cu un doctorat. În acest moment, nu poate spune cu certitudine ce va face după studii, dar îl interesează cercetarea, lucrul într-o mare companie sau chiar înființarea propriului său business.