Pe scenă și dincolo de ea: Interviu cu Milea Vlad (Echo), membrul trupei Bazooka
Fie că suntem ascultători pasionați sau artiști talentați, muzica ne conectează și ne aduce împreună într-un mod special. Ea poate fi un refugiu în momentele dificile sau o sursă de inspirație în cele mai fericite. Tinerii sunt influențați de sinceritatea noilor generații de cântăreți, care au revoluționat industria muzicală în ultimii ani.
Trupa Bazooka a reușit să adune milioane de fani ai muzicii rap într-un timp foarte scurt, fiind un adevărat fenomen în rândul tinerilor. Astăzi am avut plăcerea de a discuta cu Milea Vlad, membru al acestei trupe, cunoscut de cei care îl urmăresc după numele de scenă "Echo".
Milea Vlad este un tânăr care, după spusele lui, încă își caută identitatea. "Poți spune un oarecare, născut intr-un oraș din Bihor…Aleșd. 29 de ani, angajat ca restu, ochi albaștri..deja sună a Matrimoniale." Așa cum îi place să spună, a descoperit pasiunea pentru muzică la o vârstă fragedă. "M-am îndrăgostit de pian la vârsta de 6-7 ani și am început să îl experimentez. N-am avut profesor, dar mi-am dat seama că am "Ureche Muzicală", ascultam o piesă și cam într-o jumătate de oră/ o oră puteam să o cânt la clape. Asta a fost primul semn". Întrebându-l cum au reacționat cei din jurul său când au aflat că vrea să facă muzică, "Echo" mărturisește că nici el însuși nu știa că va ajunge să facă muzică. "Nu știam că o să fac asta... pur și simplu o făceam."
Încă de la început, pasiunea sa pentru muzică a fost una spontană și surprinzătoare, descoperind că îi place să scrie versuri de rap în jurul anului 2010. Chiar dacă înregistra la început acasă, cu un microfon incorporat în webcam, el simțea că a descoperit o nouă lume fascinantă."Sunam foarte oribil, dar pentru mine era ceva wow. Mergeam la o cafea la care mă întindeam cam 4-5 ore, unde mă jucam pe laptop. În cazul in care auzeam un beat care mă "rupea", mă puneam și scriam piesa, pe atunci nu produceam eu negativele." În 2012, a început să petreacă mult timp într-un studio de înregistrări din Oradea, numit "Etajul 3 Records". "Am zis să încerc și eu să vad cum e mai profi că nu am nimic de pierdut. Acolo am avut ocazia să cunosc oameni faini, Alex cel care deținea studio-ul și bineînțeles, pe Sesu."
Cu sprijinul părinților săi, care l-au susținut mereu, chiar și atunci când el însuși nu credea că va reuși în muzică, a continuat să-și urmeze visul: "Parintii mei m-au susținut tot timpul. La fel ca mine, nu credeau că o să iasă ceva din asta, dar m-au ajutat să-mi fac damblaua. Au avut încredere în mine când eu nici nu știam ce înseamna aia."
Trupa Bazooka a luat naștere "Dintr-o prietenie faină, aceeași viziune, aceeași lungime de undă, încredere." Într-un tren spre mare, în data de 2 august 2015, Echo și Codrin Bradea, colegul său din trupă, discutau ca să treacă timpul. "Vorbeam de ceva misiune din GTA, unde trăgeai cu Bazooka, și ni s-a părut că sună greu. Ne-a plăcut numele și cam așa a luat naștere trupa." La întoarcerea de la mare, au lansat piesa "Primu'Foc" sub numele Bazooka. "De atunci și pana acum… e istorie".
Procesul său de creație pentru piese este unul spontan și imprevizibil, fiind rare momentele în care termină o piesă în doar 20 de minute. "De obicei le am pe moment, alteori stau și ascult playlist-uri întregi de piese vechi din afară de unde aș putea sempla ceva, iar dacă negativul se formează pe gustul meu, atunci scrisul vine de la sine." Echo menționează că se inspiră din întâmplările din viața sa, petrecerile cu prietenii sau o simplă ieșire din rutină. Totuși, recunoaște că există momente în care creativitatea pare să stagneze. În astfel de situații, "adun fărâmiturile, notez ideile în telefon, pe urmă când am destule și simt că e momentul, le transform în versuri".
Se inspiră dintr-o varietate de surse în afara muzicii, precum frustrările, societatea și orice întâmplare din viața sa. "Cam orice întâmplare… fac haz de necaz. Oamenilor le place să râdă, nu să plângă. Și când sunt serios pe piesă, mă simt ei. Uneori mai trebuie scuturați și ascultătorii cu câte una de genul, mai ales daca o simt și știu că nu am cum să le-o spun amuzant… o las să fie cum e." Pentru un spectacol live, se pregătește repetând playlist-ul de concert în fiecare weekend. Înainte de a urca pe scenă, simte emoții mari, știind că o mulțime de oameni vor fi atenți la ceea ce face. "Cam in 5 minute după ce urc pe scena mă acomodez și încep să mă focusez pe atmosferă, să iasă cât mai bine. Cam aia cred eu că e important când ai un show, atmosfera. E un sentiment fain, o armată de oameni fuzionează cu tine, un fel de toți pentru unu si unu pentru toți."
"Având șansa să-i spui cuiva ce simți in general te ajută mult, cam asta e și în ceea ce fac eu", declară Echo. Prin intermediul muzicii, își exprimă gândurile, sentimentele, lucrurile care îl enervează, ceea ce îi place și ce îl amuză. "Când aud un instrumental care-mi place, mă simt ca și cum aș merge la un terapeut. Muzica e un antidot foarte bun împotriva frustrărilor și sentimentelor negative, te ajută să te eliberezi."
La început, artistul a avut o perioadă în care s-a luptat cu presiunea și așteptările publicului. Cu toate acestea, încrederea sa a crescut treptat, văzând că tot ceea ce scoate este bine primit de public. “Așteptările publicului cred că le-am depășit cu fiecare album scos, în general cam asta ne și dorim. Avem un public foarte mișto".
Colaborările sale din trecut au fost amuzante și spontane. De exemplu, piesele "Ardei Iuti" și "Pavilionul 22" erau deja lansate de alți artiști, dar le-a auzit întâmplător și i-au plăcut mult. "I-am contactat și le-am spus că aș vrea să-mi facă loc de-o strofă. Au fost repede de acord iar in 2-3 zile le-am relansat pe canalul meu. Dacă stau să ma gândesc acum, am cam intrat cu forța :)). În trecut, Bazooka a colaborat cu Naasan, Jarv, Freakadadisk. In principiu, chestiile astea sunt spontane..nu e ceva calculat."
Idolii pot avea un impact puternic asupra fanilor lor, inspirându-i, motivându-i și ghidându-i în propriile lor aspirații. În final, l-am întrebat pe Echo ce părere are despre aceștia și dacă consideră că poate fi unul pentru un tânăr care își dorește să creeze muzică. "La rândul meu, am avut și eu idoli. E bine să ai "Mentori", te ajută să-ți găsești calea, dar la un moment dat o să trebuiască să ți-o construiești singur. Dacă pot să fiu un idol pentru cineva, la asta nu pot răspunde eu. Probabil timpul o să-ti raspundă la această întrebare.”