PDL Gorj nu are voie să picheteze Prefectura
PDL Gorj nu va putea picheta în această după-amiază sediul Prefecturii Județene după ce Jandarmeria nu a aprobat ieri acțiunea de protest a filialei. Cu toate acestea, membrii principalului partid de opoziție, partid care nu are nici măcar un parlamentar la nivel de județ, se pregătesc să vină în centrul municipiului și să-i transmită premierului Victor Ponta că nu sunt de acord cu bugetul pe anul viitor.
Președintele organizației județene a PDL, Dan Vâlceanu, a depus de abia ieri dimineață o solicitare pentru organizarea protestului de azi de la Prefectură. Legea spune că e nevoie de trei zile pentru o astfel de aprobare, dar bugetul de stat nu era votat în urmă cu trei zile pentru ca PDL Gorj să poată înainta o astfel de solicitare în termenul legal. Răspunsul primit oficial a fost cel conform legii, deși Vâlceanu zice că avusese o discuție cu primarul Florin Cârciumaru pentru a nu fi probleme în aprobarea protestului.
”Am avut o discuție cu domnul primar de dimineață și am fost asigurat că nu e nicio problemă. Am trimis pe cineva cu cererea la Primărie și am început să convoc oamenii, pentru că așteptam vreo 200 de persoane care să vină alături de noi din tot județul. Am aflat însă că Jandarmeria nu a fost de acord și, ca urmare, nu vom putea să organizăm acțiunea de pichetare așa cum fusesem asigurat de domnul primar al municipiului, care este și președinte al PSD Gorj”, afirmă Dan Vâlceanu.
Protestul are loc
Liderul PDL Gorj spune că nu mai poate să îi contacteze pe toți cei circa 200 de participanți pe care îi aștepta la acțiunea de pichetare, pentru a le transmite să nu mai vină la Târgu Jiu și, în consecință, persoanele respective vor participa, cel mai probabil, la un protest neautorizat. ”O să ne luăm pancartele cu noi și vom da o tură prin centrul orașului, dacă tot vin atâția oameni din județ. Probabil o să primim câte o amendă de la jandarmi și o să o plătim că nu avem ce face, asta-i țara în care trăim”, a mai spus Dan Vâlceanu.
Inspectoratul Județean de Jandarmi Gorj a precizat, ieri, printr-un comunicat de presă, că membrii comisiei de avizare din cadrul Primăriei Târgu Jiu trebuiau să primească o astfel de cerere cu trei zile înainte de desfășurarea unei acțiuni de protest pentru a putea fi aprobată conform legislației în vigoare. ”Membrii comisiei de avizare constituită la nivelul Consiliului Local al Municipiului Tg-Jiu au constatat neîndeplinirea acestei obligații de către organizatorul adunării publice, motiv pentru care, prin decizia primarului, se comunică în scris motivele interzicerii adunării publice. În situația în care se va organiza o adunare publică nedeclarată, neînregistrată sau interzisă, potrivit prevederilor legale din Legea 60 din 1991, acest lucru constituie contravenție precum și participarea la astfel de adunări publice, se arată în comunicatul IJJ Gorj.
Antecedente
În ianuarie anul trecut în mai multe orașe din țară cu fost organizate diferite acțiuni de protest pe care nimeni nu le-a autorizat, mitinguri de acest gen având loc și la Târgu Jiu, nimeni nefiind amendat. Protestele aveau loc în perioada în care Emil Boc era încă premier, iar acțiunile din stradă au dus ulterior la pierderea puterii de către PDL. În prezent, doar la Kiev, în Ucraina, mai au loc proteste neautorizate împotriva puterii. O acțiune autorizată de pichetare a Prefecturii de către PDL Gorj ar fi permis, la Târgu Jiu, ca opozanții să își spună nemulțumirile chiar sub geamul de la cabinetul pe care deputatul Victor Ponta îl are în Palatul Administrativ. Premierul nu a părut însă supărat, până acum, că nu toată lumea îl aplaudă, pe 1 Decembrie, când a aprins iluminatul ornamental de sărbători în oraș, el fiind huiduit pentru prima dată de câteva persoane, menționând că nu le-a auzit și că nici nu a avut cu el aparatul care măsoară emoțiile din public.