Pasionată de costumele populare, o gorjeancă vrea să facă un muzeu cu fonduri europene
O tânără din comuna Turcinești a dezvoltat în ultimii 10 ani o pasiune pentru costumul popular. A luat la pas satele din Gorj și a achiziționat de la bătrâni zeci de costume pe care le-a recondiționat și le-a aranjat frumos în casa bătrânească moștenită de la bunici. Și-ar dori să deschidă un muzeu al costumului popular, numai că se izbește de legislația mult prea rigidă din acest domeniu. Până să-și ducă la îndeplinire visul, împrumută costumele marilor artiști din zona Gorjului, dar și tinerelor talente aflate la început de drum.
Diana Iambăr are 30 de ani și iubește costumul popular. Pasiunea ei a început în urmă cu zece ani, atunci când a primit de la bunica ei mai multe straie care i-au trezit interesul. De atunci a luat la pas satele din Gorj, dar și din județele învecinate și a strâns de la bătrâni zeci de porturi populare.
La început, Diana a fost tentată să transforme pasiunea în afacere, dar a renunțat. ”Bunica mea este din zona Runcu și a avut multe costume populare pe care mi le-a dat, pentru că știa că îmi plac și studiasem multe despre ele. Atunci tendința a fost de a le recondiționa și de a le vinde, numai că am renunțat după ce am vorbit cu niște colaboratori din București care m-au sfătuit să le păstrez. Le-am urmat îndrumările și nu regret, pentru că am ajuns acum să am peste 100 de costume tradiționale complete strânse din mai multe zone din țară, cum ar fi Gorj, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Argeș și alte județe. Fiecare are stilul lui, dar Gorjul este unicat în materie de costume populare”, a spus tânăra.
Dacă cineva își imaginează că este o treabă simplă, nu este deloc așa. ”Noi am luat la pas toate satele și am găsit costume mâncate de molii, pătate, îngălbenite de vreme, le spălăm cu o soluție specială, nu le ducem la curățătorii chimice, mai punem paiete sau mai coasem ceva pe ele. Cumpărăm costumul complet cu 700 de lei, cam așa, dar am dat și mai mult. Am luat în vâlnic de la Vâlcea pe care am dat 8.000 de lei și are aproximativ 14 kilograme. Am studiat foarte mult și despre materiale, și despre semnificație, și am început și eu să cos. Am făcut on line și șezătoare, noi, colecționarii, unde arătăm ce am mai achiziționat, mai cerem păreri, întrebăm cum se coase ceva și alte lucruri din acest domeniu”, a mai spus Diana Iambăr.
Gorjeanca ar vrea să facă un muzeu al costumului popular cu fonduri europene, dar până acolo mai este mult. ”Îmi doresc foarte mult să fac un muzeu al costumului popular, dar îmi trebuie 350 de costume complete, ori eu am de abia 100. Le am puse pe manechin în casa veche și în dreptul fiecăruia este povestea costumului. Eu când le iau îmi notez de la cine sunt, din ce an, din ce sat, cu ce ocazia a fost făcut, cât s-a lucrat la el și așa mai departe. Dau costumele jos de pe manechin atunci când le împrumut la tinerele talente aflate la început de drum să meargă al spectacole sau când au de filmat vreun videoclip. Am vândut doar acolo unde am avut două costume identice. Artiști cunoscuți din muzica populară poartă costumele mele”, a mai spus Diana Iambăr.