Pasăre de 46.000 de ani descoperită în Siberia

Arheologii au descoperit numeroase exemplare antice în permafrostul siberian. De data aceasta, însă, au găsit rămășițele mumificate ale unei păsări întregi, care încă avea penele și ghearele intacte.

Căutătorii de fosile dintr-un sat din estul Siberiei au descoperit în permafrost o pasăre de 46.000 de ani, perfect conservată, primul specimen de acest fel. Potrivit CNN, pasărea – datată la 46.000 de ani – a fost identificată drept o ciocârlie urecheată sau Eremophila alpestris, iar oamenii de știință cred că ar putea fi strămoșul preistoric al ciocârliilor cu coarne din stepa mongolă și al celor care trăiesc și azi în nordul Rusiei. Mai mult, acesta este primul exemplar de pasăre descoperit intact în tundra înghețată.

Pe baza studiului echipei, publicat recent în revista Communications Biology, pasărea a înghețat cândva în timpul ultimei glaciațiuni și a fost găsită la șapte metri sub pământ, la capătul unui tunel săpat în gheață.

Acest specimen unic a fost descoperit de căutătorii de fosile din apropierea satului Belaia Gora din nord-estul Siberiei.

De obicei, rămășițele găsite în permafrostul siberian dau dovadă de un grad ridicat de conservare. Straturile înghețate ale tundrei oferă condiții ideale pentru ca trupul unui animal să rămână în mare parte intact zeci de mii de ani.

Yakutsk este un oraș din estul Siberiei şi este unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ. Zona este cunoscută pentru miile de specimene preistorice conservate remarcabil. Au fost mai multe exemplare similare, descoperite intacte prelevate în permafrost în ultimii ani. În iunie 2019, cercetătorii au descoperit un uriaș cap de lup de 40.000 de ani, din era Pleistocenului.

Vizualizări: 2,592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: