Pârvulescu (FNME): Dacă vor să facă restructurări, să schimbe legislaţia
Organizatorii marşului de protest pentru salvarea CE Oltenia au avut ocazia să-şi spună păsurile înalţilor demnitari din fruntea statului român. Le-au cerut guvernanţilor ca acele contracte de energie să fie transparente și să aibă în vedere că noi disponibilizări la nivel de CE Oltenia ar putea determina tensiuni într-un judeţ care este unul monoindustrial. Liderul FNME a expus câteva din punctele discutate cu mai-marii Guvernului.
Reporter: Ce v-au spus guvernanţii legat de situaţia companiilor energetice şi faptul că se importă energie din alte țări, iar companiile româneşti disponibilizează din personal?
Dumitru Pârvulescu: Marea problemă a pieței de energie este aceea că România subvenționează prin noi toți, că suntem cetățeni, că suntem firme, acea energie verde, prin cumpărarea de certificate verzi, iar acea energie se exportă, ceea ce este inadmisibil. Și asta denaturează toată piața de energie. Din păcate problema nu e în curtea Guvernului pentru că este o chestiune națională, ar trebui serviciile să se implice, pentru că nu cred că ar fi foarte greu să vadă că într-adevăr se întâmplă astfel de chestiuni. Spunea la un moment dat doamna Corina Popescu să venim cu dovezi. Că sunt secrete contractele. Păi cum să fie secret ceva care implică în el banii tuturor românilor? Vorbim de contracte secrete atunci când nu e implicat banul românilor. În momentul în care e o energie subvenționată, cred că trebuie să fie contractul acela transparent.
Rep.: După discuții, vicepremierul a spus că CE Oltenia nu va fi închis. Cum s-a ajuns la această declarație?
D.P.: Vedeți, de asta spun că nu mă așteptam ca Guvernul României să încheie un protocol cu noi. În momentul în care un vicepremier spune o astfel de aberaţie, ce pot să spun mai mult? Ideea este dacă dorea să spună, trebuia să spună că această companie se va redimensiona așa. Pentru că asta dorim și noi, nu suntem absurzi, ştim în ce lume trăim. Dar să se spună clar. Că doresc ca această entitate energetică să aibă atâta cotă de piaţă.
Rep.: Vicepremierul a spus că vor avea loc disponibilizări la CE Oltenia. Ce ați discutat pe acest subiect?
D.P.: Am discutat următoarea chestiune. Dacă doresc să facă restructurări în companiile miniere și energetice, atunci trebuie să schimbe legislația astfel încât persoanele care pleacă să aibă o protecţie socială. Mă refer la prelungirea termenului de aplicabilitate a ordonanţei 36 şi la venitul de completare. Problema este că, dacă nu vor face chestiunea aceasta, părerea mea este că vor fi tensiuni. Nu poţi să arunci într-o piaţă a muncii inexistentă a judeţului Gorj oameni care mai au nu știu cât până la pensie. Și asta sper că a înţeles.
Rep.: Cum comentaţi lipsa ministrului Energiei și a premierului Cioloș de la discuții?
D.P.: Lipsa ministrului energiei nu am cum să o comentez pentru că nu putea să vină la o întâlnire cu noi în momentul în care noi, la începutul marșului, îi cerusem demisia. Și dumnealui, și șefului ANRE, și celui de la OPCOM.