Orban și virusul

Pas cu pas, România a fost declarată zonă roșie, de evitat, din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus. Întrebat cum își explică asta, Orban a dat vina pe PSD și pe cele câteva zile de vid legislativ, în care nu s-au putut face internări cu forța. Sigur că e o vrăjeală. Nimic nu mi se pare mai penibil în politică, decât să fii la guvernare și să acuzi opoziția pentru eșecurile pe care le ai.

Actuala guvernare a reușit să țină epidemia sub control doar atunci când a putut să ne oblige să stăm în case. A luat măsura din timp, românii au fost relativ ascultători, presa extrem de implicată în campanii de tipul “stați acasă”.

Statul în casă a fost o soluție pe termen scurt, pentru ca guvernul să aibă timp să pregătească spitalele și noi să învățăm cum să trăim în noul context. Unde greșim acum, de ce a explodat numărul de cazuri?

A crescut numărul românilor care nu cred că virusul este atât de periculos pe cât ni se spune. Guvernul a băgat 40 de milioane de euro într-o campanie de informare, dar rulează o singură reclamă, care ne îndeamnă să purtăm mască. Înainte ca guvernul să plătească pentru ceva ce oricum presa făcea, televiziunile se întreceau între ele în a face campanii convingătoare. Acum, toată lumea rulează reclama cea plictisitoare și atât. Pe acest fond, câștigă teren ăștia din zona conspiraționistă, care spun că virusul este inventat.

Pe de altă parte, unele dintre măsuri sunt greu de înțeles. Cum să duci copilul în parc cu mască, chiar și atunci când nu este aglomerat? De ce reduci programul la terase, ca să le aglomerezi între anumite ore? Ce e aiureala aia, în care vine chelnerul să îți ceară numele și numărul de telefon când te așezi la masă? Care sunt zonele de promenadă în care ești obligat să porți mască, sunt acestea delimitate?

Este o prostie să limitezi activitățile în aer liber, în grupuri mici. Treaba guvernului este să le impună deținătorilor de terase să dezinfecteze, să le impună autorităților să ia măsuri de limitare a accesului în anumite zone, în parc de exemplu, doar atunci când este prea aglomerat. În primul rând însă, treaba guvernului era să pregătească spitalele. Au fost făcuți niște pași, dar se vede deja că sistemul sanitar ajunge la limită înainte de a fi 1.500 de infecătări pe zi. Dacă o să ajungem ca alte țări, la zeci de mii de infectări, Dumnezeu cu mila. Este evident că nu avem destule spitale, destui medici.

Din păcate, semnalele sunt că pandemia va dura câțiva ani. Și noi, și cei care ne guvernează, trebuie să învățăm să ne schimbăm prioritățile. Asta dacă vrem ca efectele noului virus să nu devină dramatice, atât din punct de vedere sanitar, cât și economic.

Vizualizări: 1,998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: