Pensiile speciale și politicienii care mizează pe furia populară
Sunteți de acord ca politicienii din România să nu primească salariu? Dacă am face un astfel de sondaj, probabil că majoritatea ar răspunde DA. Desigur, dintr-un impuls de moment, dintr-o lipsă de cultură sau poate din convingere, nici nu contează. Ar fi aberant, dar ne-ar plăcea să fie așa. De ce? Pentru că știm că mulți sunt hoți, că unii sunt proști, că alții dorm prin parlament. Știu oameni deștepți și corecți care nu intră în politică pentru a nu fi asociați ca imagine cu hoții și cu proștii. Justifică asta răspunsul DA la întrebarea cu salariile? În niciun caz.
Vreți ca violatorii să fie castrați chimic, criminalii să fie omorâți și drogații să fie închiși pe viață? Probabil că și aici răspunsurile majoritare sunt Da, Da și Da. Deși nu suntem în Evul Mediu, suntem în secolul XXI, în care pedepsele trebuie să fie în raport cu gravitatea faptei, cu gradul de premeditare, cu circumstanțele atenuante și așa mai departe. Un tânăr care a ajuns violator pentru că a fost violat în copilărie trebuie tratat diferit față de un șef din Poliție care abuzează copile obligate să se prostitueze. Fiecare caz are particularități, iar treaba unui judecător este să dea o pedeapsă corectă. Lipsa de cultură a câștigat însă teren în România ultimilor 30 de ani, astfel că a crescut și ponderea celor care văd doar în alb și negru, nereușind să distingă nuanțele de gri.
Vreți să fie tăiate toate pensiile speciale din România? Normal că da, este răspunsul popular. De ce? Din cauză că politicienii și-au votat pentru ei înșiși pensii speciale. Apoi au votat și pentru nepoții și nepoatele pe care i-au angajat la Parlament. Apoi și pentru primarii care le asigură voturile, senatorii și deputații știind că, mai ales în mediul rural, mulți oameni votează după cum le recomandă șeful primăriei.
Da, dar nu doar politicienii au pensii speciale. Au și judecătorii, procurorii. Trebuie acestea tăiate? În multe țări cu democrație consolidată, magistrații au pensii speciale. De ce în România ne deranjează? Din cauza șmecherilor din sistem. Din cauza acelor judecători care, în ultimul an de carieră, primesc și postul de judecător delegat la penitenciar, ca să ia două salarii. Pentru că în ultimul an de carieră au două salarii, își dublează pensia, ceea ce nu e corect. Modul de stabilire a pensiei unui judecător este aiuritor, nu dreptul în sine. Un judecător cinstit are o pensie puțin peste zece mii de lei, ceea ce este rezonabil. Șmecherii din magistratură au profitat de niște lacune ale legii, unii au avut grijă să-și adauge concedii sau banii recuperați prin hotărâri judecătorești la final de carieră, iar asta le-a adus pensii de peste 30 de mii de lei, unii au chiar peste 50 de mii de lei pe lună. Ar trebui să fie ilegal, dacă legile nu ar fi proaste. În orice caz, este imoral, iar cele câteva sute de șmecheri din sistem au făcut ca nimeni să nu rezoneze cu nedreptatea care li s-a făcut celor corecți, prin impozitarea pensiilor speciale dobândite legal și moral.
În mod surprinzător, politicienii au mers de data aceasta cu populismul mai departe și au tăiat și pensiile de serviciu ale cadrelor militare. Nu știu dacă aici s-au făcut șmecherii la calcule, nu am auzit să fie, dar am auzit de șmecheri care s-au pensionat înainte de 50 de ani și s-au angajat tot la stat, primind tot felul de sinecuri. Și atunci din nou furia populară a fost alimentată, mai ales că unii au câte două-trei sinecuri pe lângă pensie. Și aici vorbim de câteva sute de exemple nefericite, care au afectat imaginea și mai nou veniturile a zeci sau sute de mii de oameni. Ministrul Apărării, generalul (r) Nicolae Ciucă, a fost singurul demnitar care a atras atenția asupra nedreptății. Vorbim despre un om care a fost pe front, și-a luat gradele în luptă, de asta a și avut curajul să vorbească. Dar, e greu dacă nu se delimitează de profitorii din sistem.
Ce să vezi, și ziariștii aveau pensii speciale. Da, primeau un spor de 50% la pensie, dacă făceau parte din nu știu ce organizație profesională și au prestat câțiva ani de meserie. De ce au primit ziariștii pensii speciale? Pentru că au putut. Pentru că niște neni din presă au reușit să convingă niște neni din politică de faptul că putem fura împreună din bugetul statului, legal, desigur.
Ar mai fi o categorie deranjantă, a acelora care au mai multe tipuri de pensii. Au și pensie de primar, și de senator, și de cadru militar, pentru că au trecut prin toate funcțiile astea. Alții au pensie de judecător constituțional și de parlamentar, plus salariu la stat. Avem oameni din România care câștigă 15 sau 20 de mii de euro lunar de la stat, combinând tot felul de pensii și de sinecuri. Din cauza lor, legea prin care sunt impozitate cu 85% pensiile care trec de 7.000 de lei a fost primită cu aplauze.
Capacitatea intelectuală a clasei noastre politice este limitată, ca să nu zic redusă, astfel că nu a știut să repare o nedreptate decât cu o altă nedreptate. Dar, pentru că șmecheria nu le lipsește celor din Parlament, sunt convinsă că au făcut o lege cu lacune, care să pice la Curtea Constituțională și în final nimeni să nu rămână cu găuri în buzunar. Ei, politicienii, o să ne ceară voturi pentru că au tăiat pensiile speciale, de parcă nu tot ei au făcut legile proaste de dinainte care au creat atâtea nedreptăți. Noi o să îi votăm pe cei mai ipocriți și demagogi dintre ei, pentru că preferăm cu toții o minciună frumoasă unui adevăr dureros.
Nu existența pensiilor speciale sau a celor de serviciu era problema în România, ci faptul că au beneficiat de acestea și categorii care nu ar fi meritat astfel de privilegii, dar și modul de calcul care a permis inechități. Poate este și o lecție pentru beneficiarii de pensii speciale, să reacționeze prin organizațiile lor profesionale când unii colegi ai lor sunt șmecheri, pentru a nu ajunge să deconteze toți înjurăturile pe care unii le merită.