Operele lui Brâncuși, evaluate de UNESCO

O vizită importantă a avut loc la Târgu Jiu, în perioada 19-22 iulie. Este vorba despre o misiune tehnică de evaluare în teren a Ansamblului monumental "Brâncuși", în vederea înscrierii acestuia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Echipa de evaluatori ICOMOS a analizat cu atenție modul în care Ansamblul îndeplinește criteriile de autenticitate și integritate, managementul său cultural, implicarea comunității locale în protejarea și punerea în valoare a acestui valoros patrimoniu, precum și atitudinea față de demersul de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

În cadrul celor patru zile de lucru, au avut loc întâlniri și discuții cu reprezentanți ai autorităților publice și instituțiilor centrale, județene și locale, cu organizații non-guvernamentale și cu profesioniști din domeniul conservării patrimoniului cultural. Aceștia și-au prezentat contribuția în protejarea și promovarea operelor sculpturale ale lui Brâncuși și au răspuns întrebărilor raportorului ICOMOS. Dezbaterile s-au concentrat pe istoricul restaurărilor, monitorizarea stării de conservare, delimitarea sitului și zonei de protecție, întreținerea și monitorizarea ansamblului, interpretarea și comunicarea semnificației sale, contextul urban și proiectele viitoare ale comunității locale.

În conformitate cu procedura UNESCO, rezultatele analizei efectuate în cadrul misiunii tehnice nu pot fi făcute publice la acest moment și nu sunt transmise statului care a nominalizat ansamblul. Aceste informații vor fi supuse analizei de către mai mulți experți în valorificarea universală excepțională, în cadrul întâlnirilor programate în noiembrie 2023 și martie 2024. Recomandările ICOMOS vor fi ulterior transmise către UNESCO înainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial din iulie 2024.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat importanța deosebită a dosarului de nominalizare pentru România: "Înscrierea în patrimoniul UNESCO a Ansamblului „Calea Eroilor” este o necesară recunoaștere a moștenirii spirituale a lui Brâncuși, a influenței stilului său distinctiv care a marcat o ruptură de canoanele tradiționale și a adus un suflu nou în sculptură, contribuind la îmbogățirea culturii umanității din perspective valorice multiple: artistică, culturală, istorică și morală care transcend granițele naționale și temporale, conectându-se cu oameni din întreaga lume și transmițând un mesaj universal despre curaj, sacrificiu și recunoștință față de eroii căzuți pe câmpurile de luptă”.

Vizualizări: 750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: