Omul, naţiunea şi lumea

Popoarele lumii, mai ales cele din Europa Occidentală, devin tot mai naţionaliste. Un sondaj făcut recent în Franţa arată motivele. 66% dintre ei spun că securitatea ţării este în pericol din cauza migranţilor, 58% spun că îşi pierd identitatea naţională. Două treimi dintre francezi ar vrea să se spună STOP migraţiei, dar fără a fi afectaţi cei care sunt deja în Franţa.

Migraţia are părţi bune şi părţi rele. Pentru ţările din Occident, imigraţia a însemnat un plus de forţă de muncă prin care a fost asigurată dezvoltarea economică. Regulile Uniunii Europene nu permit o selecţie de imigranţi, astfel că pe lângă oamenii care muncesc au ajuns şi tot felul de infractori şi cerşetori. Nicio ţară nu poate trage linie să spună dacă per ansamblu a ieşit în câştig sau în pierdere. Faptul că naţionalismul creşte de la un an la altul arată însă că oamenii sunt mai degrabă nemulţumiţi de efectele globalizării şi sunt nostalgici după vremurile în care Franţa era a francezilor, Italia a italienilor şi aşa mai departe.

Pentru ţările din Est, prin care şi România, emigraţia a însemnat posibilitatea a milioane de oameni de a-şi împlini nişte vise, de a-şi creşte nivelul de trai. A însemnat însă şi familii destrămate, copii crescuţi fără părinţi. Pentru ţările din Est a însemnat un blocaj al dezvoltării economice, o pierdere a forţei de muncă bine calificate.

Uniunea Europeană se pregăteşte de alegeri, iar de anul viitor vom avea o altă structură politică a Parlamentului European. Indiferent cine va câştiga, va trebui să nu mai ignore problemele sociale şi economice grave generate de unele politici europene şi să încerce să le rezolve. Nu este normal ca România să investească 20 de ani într-un om până ajunge medic, iar acesta să profeseze toată viaţa lui numai în străinătate. Ce este bine pentru un om poate că este rău pentru o naţiune, iar lucrurile astea trebuie discutate.

Pesediştii au încercat să pună subiectele astea pe tapet, prin Teodorovici care a propus limitarea dreptului de muncă în străinătate la 5 ani şi prin Sorina Pintea care nu mai vrea să lase rezidenţii să plece din ţară. Cred că au fost neinspiraţi, problema fiind prea delicată pentru a arunca pe piaţă soluţii negândite. Trebuie însă să recunoaştem că România are o problemă mare prin plecarea a cinci milioane de oameni, să vorbim despre asta şi să căutăm soluţii prin care să îi facem pe români să vrea să vină înapoi. Sau să acceptăm ideea că deschidem graniţele pentru indieni, vietnamezi şi pakistanezi, iar peste câţiva ani o să ne întrebăm şi noi cum ar fi fost mai bine, cu ei sau fără ei.

Vizualizări: 387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: