De ce a instaurat CEO cenzura
Surse din Complexul Energetic Oltenia ne-au explicat de ce minerii nu mai au voie să filmeze în carieră şi să pună imaginile pe Facebook. Nu pentru că vede lumea condiţiile grele de muncă, ci pentru că, de ceva vreme, după fiecare poză apare o amendă.
De exemplu, atunci când un miner a filmat un vârtej care a antrenat un nor de praf, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 100.000 de lei. O amendă dubioasă totuşi, pentru că a fost un fenomen meteorologic care nu putea fi controlat. Pe de altă parte, Complexul Energetic Oltenia îşi merită toate amenzile de pe lume pentru comportamentul pe care îl are faţă de mediu. Nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna.
Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă stă cu ochii pe Facebook. Când un miner postează modul în care este transportat în carieră, ITM aplică o amendă Complexului Energetic Oltenia. Când un miner se plânge că nu a primit echipament de protecţie, hop, altă amendă.
Într-o ţară normală, minerii ar avea cele necesare la serviciu, iar instituţiile statului ar verifica dacă totul este în regulă la faţa locului, nu pe Facebook. Cenzura instaurată de Complexul Energetic Oltenia va duce, probabil, la un număr mai mic de amenzi. Cenzura nu va înlătura însă probleme cu care se confruntă oamenii.
Salariaţii CE Oltenia nu au de ce să se bucure când compania ia amenzi, că într-un fel sunt afectaţi şi ei. Dar, câtă vreme eforturile companiei de a îndrepta lucrurile sunt extrem de reduse, nu poţi să nu te revolţi că singurul lucru care le-a dat prin cap este să interzică filmările. Iar când te mai şi răzbuni pe salariaţi, târându-i în comisia de disciplină, înseamnă că ai şi un grad redus de înţelegere a problemelor cu care aceşti oameni se confruntă zi de zi la serviciu.
Problemele de mediu create de-a lungul a zeci de ani de carierele miniere şi termocentrale vor fi un subiect de prima pagina abia când mineritul nu va mai fi, când rezervele vor fi epuizate. Atunci, când vom avea numai de reparat, nu şi de exploatat.