Cazul Busu
Toţi, dar absolut toţi oamenii cu care am vorbit despre experienţele avute în spital, ei sau rudele lor, au avut ceva rău de spus. Ba că au fost nevoiţi să aştepte, ba că medicul nu a ştiut ce să-i facă, ba că asistenta a vorbit de sus, ba că zâmbetul este condiţionat de plic şi după triplarea salariilor, ba că e mizerie, ba că nu sunt medicamente, ba că mâncarea e proastă şi pot continua la nesfârşit.
Florin Busuioc, un îndrăgit actor, cunoscut şi ca Busu, a făcut infarct la sfârşitul unei piese de teatru, în care juca pe o scenă din Craiova. Ca de fiecare dată când este vorba de o persoană publică, ies la iveală bubele sistemului de sănătate din România. La Craiova este o clinică nou-nouţă pe cardiologie, dar nu sunt suficienţi medici pentru a face gărzi. Dacă şeful clinicii nu a răspuns la telefon, iar apoi i s-a descărcat, pacientul putea rămâne neoperat. Pentru că protocolul spune că era nevoie de acceptul acestuia pentru ca un alt medic să intre în sala de operaţie. Fiind vorba de o persoană publică, a sunat ministrul Sorina Pintea, a sunat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, astfel că directorul spitalului a putut să îşi asume responsabilitatea şi să dea ok altor medici pentru a intra în sala de operaţie. Dacă era vorba de un pacient pentru care nu suna nimeni, ce se întâmpla?
Starea sistemului sanitar ar trebui să fie prima preocupare a clasei politice. Măcar pentru faptul că banii uneori nu sunt de ajuns pentru a beneficia de un tratament mai bun. I se poate întâmpla oricui, şi lui Dragnea, şi lui Iohannis, să facă un infarct la Craiova. Şi elicopterul nu merge că e vremea rea. Ce faceţi? O să sune Raed Arafat, dar ce faci cu telefoanele, dacă nu sunt medici, dacă nu ai de niciunele în spital? Sau dacă au şi ei ghinionul lui Busu, ca medicul să aibă telefonul descărcat. Şi vorbim de Craiova, unde e spital regional, centru universitar. Nu mai zic de un infarct la Motru sau la Rovinari. Locul în care te loveşte necazul poate să îţi reducă şansele de supravieţuire cu 90%.
Spitalele din România au nevoie de mai mulţi medici. Am văzut valuri de acuze la adresa medicului care nu a răspuns la telefon, noaptea la 11. Era poate o şansă în plus pentru Florin Busuioc dacă răspundea, dar pe de altă parte şi medicii sunt oameni. Au şi ei dreptul, uneori, în timpul lor liber, să nu răspundă la telefon. Sistemul medical trebuie însă să ne dea alternative, pentru că nu ţinem o clinică deschisă doar când este un anumit medic la program.