Obligă CE Oltenia la despăgubiri însemnate

O femeie care locuiește lângă termocentrala din Rovinari a obținut în primă instanță daune morale de 150.000 de lei de la compania energetică. Gorjeanca a invocat faptul că s-a îmbolnăvit din cauza poluării produse de termocentrală.

“Obligă pârâta să achite reclamanţilor suma de 150.000 lei, cu titlu de daune morale, şi suma de 24.231,7 lei, cheltuieli de judecată”, a decis Tribunalul Gorj la începutul acestei luni. Gorjeanca solicitase daune mult mai mari, de 350.000 de lei.

Femeia are o casă cu trei camere și 2.900 de metri pătrați în apropiere de termocentrală. Mai exact, la doar 200 de metri de aceasta. “Prin activitatea sa, pârâta îi aduce grave prejudicii morale punându-i viaţa în pericol ca urmare a poluării fonice produse de zgomotul infernal al utilajelor gigant care circulă permanent, a benzii de concasare, precum și existenţa coşurilor de evacuare a gazelor de ardere în timpul funcţionării cazanelor de abur ale grupurilor energetice, a maşinilor și excavatoarelor gigant care circulă permanent pe lângă gospodăria sa”, au susținut avocații gorjencei.

Și zgomotul produs de banda pe care este transportat cărbunele i-a afectat sănătatea. “Aerul foarte poluat și imposibil de respirat ca urmare a existentei depozitului de cărbune situat la mai puţin de 100 m de gospodăria sa, ca urmare a noxelor și prafului de cărbune ce se ridică de la depozitul de cărbune. A arătat că la o distanţă foarte mică de gospodăria sa se află banda transportoare de cărbune, iar ca urmare a punerii cărbunelui pe banda transportoare se creează un praf de cărbune ce afectează și poluează aerul, reclamanta fiind nevoită să inspire aceste particule de praf de cărbune fiindu-i astfel grav afectată sănătatea și pusă în pericol viaţa. Aceasta bandă de cărbune funcţionează non - stop atât ziua, cât si noaptea producând zgomot foarte mare cu mult peste limita legală fapt ce o afectează auditiv fiind în imposibilitate să se odihnească provocându-i astfel stări de anxietate, dureri de cap puternice și chiar de slăbiciune ca urmare a lipsei somnului și stării deoboseală”, scrie în documentul de la dosar.

Avocații au mai arătat că, pe lângă depozitul de cărbune, o altă sursă de poluare a aerului sunt maşinile descos cărbune, care în timpul funcţionarii care produc un praf ce conţine particule de cărbune praf care se depune pe întreaga gospodărie, poluează aerul mai ales când bate sau adie vântul. “Astfel reclamanta nu poate niciodată să ţină geamurile deschise la casă, să încerce sa aerisească, deoarece acest praf se depune pe mobilă, în bucătărie și în dormitor”, au argumentat aceștia.

PNL

“Depozitul de cărbuni energetici ai pârâtei fiind amplasat la distanță foarte mică de gospodăria sa, iar prin natura lui, prin operaţiunile tehnologice de constituire-consumare și întreținere pentru evitarea autoaprinderii cărbunilor prin folosirea utilajelor de marc capacitate produce permanent noxe sub forma de pulberi care sunt antrenate de curenţii de aer și răspândite în aer și în atmosferă pe care reclamanta și întreaga comunitate sunt obligaţi să o respire. Împreună cu pulberile sedimentabile de cărbuni, curenţii de aer antrenează și alte noxe cu un puternic miros urât şi disconfortant ori toate aceste noxe și praf de pulberi conţin substanţele chimice ce produc îmbolnăviri grave pulmonare și cancer”, sunt alte argumente aduse de avocați.

Localnicii au făcut numeroase plângeri de-a lungul timpului, dar autoritățile de mediu dau din când în când o amendă și cam atât.

Compania energetică a realizat investiții de mediu și nu puține. A făcut chiar și un gard din panouri fonoabsorbante, dar localnicii spun că acesta nu are nici un efect în atenuarea undelor sonore, deoarece înălţimea acestuia este cu mult mai mică decât înălţimea coşurilor de evacuare a gazelor de ardere și a benzilor transportoare – concasare.

Cel mai probabil, Complexul Energetic Oltenia va contesta decizia Tribunalului Gorj.

Vizualizări: 2,223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: