Care va fi următorul grup energetic închis de CE Oltenia
Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers și Federația Națională Mine Energie cer prelungirea perioadei de funcționare a grupurilor energetice pe bază de cărbune.
Având în vedere că sezonul rece este abia la început, cu temperaturi încă pozitive și că în ultimele săptămâni România a importat peste 30% din necesarul de energie electrică al țării, cele două federații sindicale solicită Guvernului României, printr-un comunicat „demararea urgentă a demersurilor necesare pentru asigurarea securității energetice a țării, respectiv prelungirea perioadei de funcționare a grupurilor energetice pe bază de cărbune până la punerea în funcțiune a altor capacități de producere a energie electrice în bandă”.
Solicitarea sindicatelor vine în contextul în care Complexul Energetic Oltenia (CEO) se pregătește să închidă anul viitor, grupul energetic numărul 6 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, unul din cele mai performante de la nivelul Complexului.
Potrivit planului de restructurare, grupul 6 Rovinari va fi oprit la începutul anului 2026. Complexul va rămâne cu doar trei grupuri în activitate, 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni.
Sindicaliștii afirmă, într-un comunicat de presă, că argumentul esențial pentru prelungirea vieții CE Oltenia este acela că societatea are capacitatea de a produce o cantitate de energie pentru ca nivelul importurilor să nu mai fie așa mare. În opinia lor, guvernul nu mai are nevoie de studiul de adecvanță al Transelectrica pentru decalarea termenelor.
„Constatăm cu îngrijorare că, în ultimele săptămâni, România a importat peste 30% din necesarul de energie electrica al țării, atingând un vârf de import de 2915 MW la data de 14.11.2024, ora 19:55. La acel moment, Sistemul Energetic Național înregistra un consum de 8115 MW și o producție internă de doar 5200 MW, în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia poate avea o disponibilitate de producție de peste 1900 MW.
Având în vedere că sezonul rece este abia la început, cu temperaturi încă pozitive, se impune mai mult ca oricând urgentarea decalării termenelor de decarbonare a României, situația menționată reprezentând un argument esențial și evident ce nu are nevoie de studii de adecvanță sau alte tergiversări invocate de politicieni.
În acest context, solicităm Guvernului României demararea urgentă a demersurilor necesare pentru asigurarea securității energetice a țării, respectiv prelungirea perioadei de funcționare a grupurilor energetice pe bază de cărbune până la punerea în funcțiune a altor capacități de producere a energie electrice în bandă.
Îngrijorarea salariaților Complexului Energetic Oltenia, a familiilor acestora și a locuitorilor județului Gorj este amplificată de lipsa de măsuri ce a condus la importuri masive de energie electrică și închiderea capacităților de producție internă pe bază de cărbune” se arată în comunicat.