Centralele pe gaz, încă în ceață
Cele două grupuri pe gaz pe care vrea să le construiască, în Gorj, Complexul Energetic Oltenia încă bat pasul pe loc. Pentru investiția din Ișalnița, va fi reluată licitația pentru că nu s-a primit nicio ofertă. Iar cât privește grupul pe gaz ce ar trebui să fie realizat la Turceni, lucrurile sunt și mai complicate, iar Ministerul Energiei ia în calcul inclusiv înființarea unui alt SPV după ce discuțiile cu Tinmar Energy ar putea eșua.
Până la finalul acestei luni, lucrurile trebuie să se clarifice mai ales că a fost primit și un ultimatum în acest sens chiar de la ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a declarat că e luată în calcul ieșirea Complexului din acordul cu Tinmar.
Cert este, spune Alin Cărăgui, secretar de stat în Ministerul Energiei, că până la finalul acestei luni, trebuie stabilită o direcție pentru a nu mai ține pe loc această investiție.
“Ar trebui să se respecte termenul cu un decalaj de un an jumătate, doi. Asta e prognoza CEO, dar văzând cum se întâmplă lucruri s-ar putea să fie complicat să realizăm aceste lucrări în termenul pe care CEO l-a stabilit dacă nu accelerează un pic. Ce ne-am propus noi, la Minister, este să avem niște discuții foarte clare până la sfârșitul anului cu partenerul din SPV-ul de la Turceni și să identificăm dacă putem facilita caietul de sarcini într-o direcție să se creeze niște licitații mai rapide și să aibă efecte imediate. Până la sfârșitul lunii, va trebui să definitivăm o direcție, fie lucrăm în continuare cu societatea respectivă, fie se va forma alt SPV cu altă societate care e dispusă să meargă pe repede-înainte. Luăm în calcul serios această variantă”, a declarat secretarul de stat Alin Cărăgui, într-un interviu la Radio Infinit.
La Ișalnița, pentru celălalt grup pe gaz, lucrurile sunt mai avansate, dar degeaba. A fost organizată licitație, dar procedura a fost un eșec. Lucrarea e estimată la 560 de milioane de euro. „Nu s-a primit nicio ofertă. Asta presupune o reluare a licitației și o amânare a termenului cu câteva luni până se reface procedura. Nu este o situație favorabilă. Alte țări care au început planul de restructurare odată cu noi a licitat deja lucrările și au și început lucrările la grupurile pe gaz”, a mai precizat Cărăgui.
Centrala pe gaze de la Ișalnița urmează să fie dezvoltată de firma CCGT Power Işalniţa S.A., societate în care producătorul de luminiu Alro Slatina deţine o participare de 40,1%, diferenţa de 59,9% fiind deţinută de Complexul Energetic Oltenia.