Aviz de la sindicate înainte de întâlnirea cu premierul: Fără CE Oltenia, Sistemul Energetic ar intra în colaps!
„E nevoie de energie și, fără Complexul Energetic Oltenia, Sistemul Energetic ar intra în colaps”, spune liderul de sindicat Gabriel Căldărușe. Declarația vine în contextul în care sindicatelele pregătesc o nouă întâlnire cu premierul României, dar și cu miniștrii Energiei și Muncii pentru a discuta despre viitorul mineritului.
Cerințele minerilor sunt vechi și au fost strigate în gura mare inclusiv la geamul guvernanților, în București. Oamenii spun că-și doresc venituri de completare pe patru ani, să nu le fie reduse voucherele de vacanță și tichetele de masă, să fie modificată Legea Pensiilor astfel încât să nu le fie afectate veniturile.
Prioritatea zero rămâne decalarea termenelor de închidere a minerituluim, după cum a subliniat și Jan Popescu într-o intervenție în direct la TV Sud: „Lista de revendicări o știm cu toții. Sunt o seamă de probleme pe care mișcarea sindicală din CEO le-a identificat și așa cum am purtat discuții cu domnul ministru al Energiei și cu domnul Ion Iordache din PNL, la fel transmitem același mesaj domnului Ciolacu. Solicităm lucruri simple. Nu vrem lucruri mari și grele. Pe primul plan vrem să fie pusă România. Odată cu decalarea termenelor pentru închiderea mineritului, sunt convins că și viața locuitorilor din Gorj și a întregii țări va fi mai ușoară. Odată cu introducerea a unui grup, două sau trei grupuri pe cărbune de la CEO și prețul va scădea. Nu inventăm apa caldă, sunt lucruri la care alte state au găsit rezolvare. Primordial e decalarea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune. Obligatoriu, și aceste contracte pentru copiii din minerit vor fi încheiate pe durată nedeterminată. Trebuie să găsim răspunsuri la aceste întrebări și rezolvarea acestor probleme”.
O altă problemă importantă pe care vor să o aducă în discuție sindicatele este ordonanța austerității care riscă să scadă valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță.
Minerii și energeticienii solicită să fie exceptați de la această ordonanță: „Ar exista riscul ca veniturile noastre să scadă prin reducerea tichetelor de masă și de vacanță. Se lucrează la acest memorandum. Suntem obligați să purtăm discuții cu premierul pentru că aceasta e o decizie politică și doar premierul poate să decidă acest lucru. Anul trecut ne-a ajutat, sperăm să ne ajute și în acest an. Și pentru anul 2025, minerii și energeticienii trebuie să nu aibă veniturile diminuate. Dimpotrivă, trebuie să mai crească”, a mai spus Jan Popescu.
Și liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia a ținut să precizeze că se va insista pentru amânarea închiderii mineritului, iar asta va însemna că vor fi prelungite și contractele celor aproximativ două mii de salariați care au contracte pe termen determinat. Gabriel Căldărușe spune că o decalare a termenelor de închidere ar fi sinonimă cu încheierea contractelor pe durată nedeterminată pentru acești salariați fără de care nu poate continua activitatea companiei.
„Noi ne dorim ca la această întâlnire cu premierul să participe șiministrul Energiei, și ministrul Muncii pentru că ne dorim venituri de completare pe patru ani. La ora actuală, avem doi ani. Ne dorim să solicităm patru. Când s-a dat acel act administrativ, compania nu era în această situație. Acum datele problemei s-au schimbat și pentru o plasă de siguranță, și angajații trebuie să beneficieze de venituri de completare pe patru ani. Stă în apanajul Guvernului această problemă. Decalarea termenelor din planul de restructurare e vitală. Știm că nu se face peste noapte, dar să fie realizabilă. Nu să fim plimbați dintr-o parte în alta încă zece luni. Ne dorim angajarea celor 1.800 de salariați pe durată nedeterminată. Fără ei, această companie ar întâmpina dificultăți majore în funcționare. E nevoie de energie și fără CEO, Sistemul Energetic ar intra în colaps”, a concluzionat Căldărușe.